SGK Tarafından Ödenmeyen İlaç Konusunda Mahkeme, Sağlık Hizmetine Ulaşım Hakkı Kapsamında Ödeme Kararı Verdi

SGK Tarafından Ödenmeyen İlaç Konusunda Mahkeme, Sağlık Hizmetine Ulaşım Hakkı Kapsamında Ödeme Kararı Verdi

Ankara 20. İdare Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme, ilaca ait ödemelerin sağlık hizmetine ulaşım hakkı kapsamında SGK tarafından ödenmesi gerektiğine karar verdi.

Meme kanseri hastası G.H.’nin yurtdışından getirttiği ve geri ödeme kapsamında olmayan ilaçlar konusunda yargıdan karar çıktı. İlaç masraflarını 14 yıldır eşinin emekli maaşıyla karşılamaya çalıştığını ancak artık karşılayamaz duruma geldiğini belirten hastanın Sosyal Güvenlik Kurumu’na sözlü ve yazılı olarak ilettiği talepleri reddedildi. Bunun üzerine idare mahkemesinde dava açan hasta, ilaç için 702 bin lirayı bulan acil masraflarının olduğunu ve bunun karşılamasının imkansız olduğunu belirtti.

Ankara 20. İdare Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme, ilaca ait ödemelerin sağlık hizmetine ulaşım hakkı kapsamında SGK tarafından ödenmesi gerektiğine karar verdi. Karara Kurum tarafından itiraz edilmesi üzerine Bölge İdare Mahkemesi önüne gelen dosyada SGK’nin itirazları BİM tarafından da reddedildi.

Konuyla ilgili konuşan Avukat Zehra Bulut, “Hastalar SGK’nin ret kararına karşı dava açabilirler. Emsal niteliğindeki bu karar kanser hastaları için umut olacak” ifadelerini kullandı.


11 Aralık 2023, 15:15