Sigara Kullanımı, MS Hastalığına Yakalanma Riskini Artırıyor

Sigara Kullanımı, MS Hastalığına Yakalanma Riskini Artırıyor

Uzmanlar, sigara içenlerin, içmeyenlere göre kronik sinir sistemi hastalığı Multipl Skleroz’a (MS) yakalanma riskinin 2,5 kat daha fazla olduğunu açıkladı.

Uzmanlar, sigara içenlerin, içmeyenlere göre kronik sinir sistemi hastalığı Multipl Skleroz’a (MS) yakalanma riskinin 2,5 kat daha fazla olduğunu açıkladı. Genellikle 20-40 yaş aralığında, özellikle kadınlarda görülen MS hastalığının genç yaş hastalığı olduğuna dikkat çeken uzmanlar, ülkemizde tahmini olarak 50-60 bin MS hastası bulunduğunu ifade etti. MS’in toplumda pek bilinmediğini ve hastalıkla ilgili yanlış bilgilerin olduğunu belirtirlerken günümüzde artık MS’in çaresiz bir hastalık olmadığını, hastalığın farklı aşamalarında müdahale edebilecek ilaçların olduğunu ve tedavi yöntemlerinin güncellendiğini vurguladı.

MS hastalığının semptomları arasında kol ve bacaklarda güçsüzlük, konuşma ve görme bozuklukları bulunduğunu aktarırken hastalığın atak ve düzelmelerle seyrettiğini ve tedavi ile bu şikayetlerin hızla düzelme olanağı olduğunu belirttiler. MS hastalığının kesin tanısının, MR ve belden sıvı alınması gibi yöntemlerle konulduğunu ifade etti. Özellikle genetik yatkınlığı olanların sigaradan uzak durmasını öneren uzmanlar, sigara içmenin MS hastalığı için ciddi bir risk faktörü olduğunu vurguladı. Sigara içenlerin MS’e yakalanma oranının, hiç sigara içmeyenlere göre 2,5 kat daha fazla olduğunu açıklayan uzmanlar, ayrıca sigara içen MS hastalarında hastalığın ilerleyici forma geçişinin daha hızlı ve semptomların daha ağır seyredebildiğini belirtti. Genetik yatkınlığı bulunan kişilerde sigara içmenin otoimmün hastalıklara zemin oluşturabileceğini ve MS gibi hastalıkların ortaya çıkmasını kolaylaştırabileceğini ifade ettiler.


2 Ağustos 2023, 01:12