TEİS Başkanı Saydan'dan Depolarda İlaç Yok Uyarısı

TEİS Başkanı Saydan'dan Depolarda İlaç Yok Uyarısı

TEİS'in tespitine göre, 81 ilacın Sağlık Bakanlığı depolarında bulunmaması, özellikle kronik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan ilaçların eksikliğiyle beraber ilaç krizinin yaşandığına işaret ediyor.

Tüm Eczacı İşverenleri Sendikası tarafından yapılan çalışma oldukça tedirgin edici sonuçlar verdi. Buna göre aralarında diyabet, parkinson, kas gevşetici, astım gibi kronik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar, antibiyotikler, ağrı kesici ve ateş düşürücülerin bulunduğu 81 ilacın Sağlık Bakanlığı depolarında bulunmadığı tespit edildi.

Daha önce özellikle ilaç fiyatlarının hesaplamasında kullanılan kurun ilaç krizini tetiklediğini sıklıkla vurgulayan TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan “Şu anda karşılaştığımız en büyük sorun, bazı ilaçların piyasada bulunamaması. Unutulmamalı ki “bulunmayan ilaç”, en pahalı ilaçtır. Bir hastanın acil bir durumda ihtiyaç duyduğu ilaca erişememesi yaşamsal meseledir” açıklamasında bulundu.

Hastaların ilaç bulamadığında doktorlarıyla görüşüp ilaçlarını değiştirdiklerini ya da alması gereken dozdan daha az alarak durumu telafi etmeye çalıştıklarını belirten Saydan, toplum sağlığı açısından ciddi bir tehdit ortaya çıkaran bu sorunun çözümü için gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini vurguladı.

 


23 Ağustos 2023, 11:47