TEİS Başkanı Saydan: SGK’dan Mide İlaçlarında Yeni Uygulama!

TEİS Başkanı Saydan: SGK’dan Mide İlaçlarında Yeni Uygulama!

SGK'nın mide ilaçlarında başlattığı yeni uygulama vatandaşları mağdur edip eczacıları da zor durumda bırakıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) mide ilaçları ile ilgili yeni bir uygulamaya geçti. Buna göre etken maddeleri farklı ve birbiriyle eşdeğer olmayan 6 grup mide ilacından birini kullanan hastaya bir diğeri için ödeme yapılmayacak.

Konuyla ilgili konuşan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan aönemli bilgiler paylaştı. 27 Mart 2023 tarihinden itibaren tüm mide ilaçlarının birbirinin eşdeğeri olarak kabul edildiği ve Medula Sistemi’nin buna göre düzenlendiğini belirten Saydan, “Etken maddesi omeprazol, lansoprazol, esomeprazol, deksrabeprazol, rabeprazol ve pantoprozol olan ilaçlar aynı reçetede yazılamayacak, yazılsa bile ödenmeyecek. Eğer hasta vatandaşımızın elinde bu gruplardan herhangi bir ilaç varsa, başka etken madde bile olsa ödenmeyecek” dedi.

Uygulamanın eşdeğer ilaç kavramına zarar verdiğini belirten Saydan, mide ilaçlarını hepimizin günlük hayatta kullandığını ve ihtiyaç duyduğunu ifade ederek, eczacıların vatandaşlara “ilacın ödenmiyor çünkü başka bir etken maddeli ilaç elinde mevcut görünüyor” açıklaması yapmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Ayrıca konuyla ilgili SGK tarafından da duyuru yapılmamış olduğuna değinen Saydan, vatandaşların yaşadığı bu mağduriyetin eczanelerden veya eczacılardan kaynaklanmadığını, konunun Sosyal Güvenlik Kurumu’nun tasarrufu olduğunu vurguladı.


28 Mart 2024, 16:33