TEİS; ilaç yokluğu ve ekonomik zorluklar nedeniyle Cumhurbaşkanı’na açık mektup yayımladı. İlaç Fiyat Kararnamesi’nin güncellenmesi ve SGK ile firmalar arasındaki indirim sorununun çözülmesi talep edildi.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası; Türkiye’nin dört bir yanında, köylerden kentlere, beldelere kadar yaklaşık 30 bin noktada halka 7 gün 24 saat kesintisiz sağlık ve ilaç hizmeti sunan serbest eczane eczacıların, son dönemde artan ekonomik zorluklar ve ilaç yoklukları nedeniyle büyük bir çıkmaza sürüklendiklerini ifade eden bir mektupla Cumhurbaşkanı Erdoğan'a açık mektup iletti. Mektupta dünyada örnek gösterilen Türk sağlık hizmet ağının ayrılmaz bir parçası olan eczacılar, teknolojinin tüm imkanlarını kullanarak vatandaşlara ayrım gözetmeksizin hizmet vermeye devam ederken, küresel ekonomik sorunların ve ilaç piyasasındaki aksaklıkların kendilerini derinden etkilediğini belirtti.
Açıklamada, ilaç yokluğunun yalnızca eczacıların değil, toplum sağlığının da ciddi bir sorunu haline geldiğini vurgulanarak, “İlaca erişim her bireyin temel hakkıdır. Ancak hastalarımız, reçetelerindeki ilaçları bulabilmek için eczane eczane dolaşmak zorunda kalıyor. Bulunamayan ilaç, en pahalı ilaçtır” ifadelerine yer verdi. Bu durumun sağlık sisteminin işleyişini tehdit ettiğini kaydeden ve Cumhurbaşkanı’na hitaben yazılan mektupta, ilaç bulunabilirliği ve eczanelerin ekonomik sürdürülebilirliği için acil önlem alınması talep edildi.
Eczacılar Çaresiz, "İlaç Firmaları ve SGK Arasında Sıkışıp Kaldık"
TEİS, ekonomik zorlukların yanı sıra ilaç firmalarının Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) taahhüt ettikleri Kamu Kurum İndirimlerini (KKİ) uygulamamakta direndiğini, bu durumun zararının ise eczacılara yüklendiğini belirtti. SGK’nin bu konuda firmalara yaptırım uygulamamasının, indirimlerin eczacıların sırtına “yeni bir kambur” olarak bindiğini ifade eden TEİS, “Bizler fakültelerde ‘tüccar’ değil, ‘bilim insanı’ olarak yetiştirildik. Ancak ilaç firmaları kâr-zarar hesabı yaparken, tarafı olmadığımız bir konuda ulusal ve uluslararası firmalarla karşı karşıya bırakılıyoruz” dedi. TEİS, SGK’nin sorumluluğunda olan bu indirimlerin uygulanmasının sağlanmasını ya da ilaç hizmetini zorlaştıran bu sistemin kaldırılarak, firma ile kurum arasında doğrudan mahsuplaşmaya dayalı adil bir modelin hayata geçirilmesini istedi.
16 Yıldır Güncellenmeyen İlaç Fiyat Kararnamesi Eczaneleri Zora Sokuyor
TEİS, küresel enflasyon dalgasının eczaneleri derinden etkilediğini ve ilaçta kârlılık baremlerinin belirlendiği İlaç Fiyat Kararnamesi’nin (İFK) 16 yıldır yeterince güncellenmediğini vurguladı. Mevcut kararnameye göre eczacı kârlılığının, ilaç fiyatlarına göre %28, %18 ve %13 gibi kademelere ayrıldığını ancak bu baremlerin dönemsel avro kuruyla uyumlu şekilde artırılmadığını belirtti. Özellikle ithal ilaçların pazar payının artmasıyla eczacıların ortalama kârlılığının giderek azaldığını ifade eden TEİS, “Eczane işletmelerinin sürdürülebilirliğini sağlayan en önemli unsur olan kâr oranları, mevcut kademeler nedeniyle eriyor” dedi.
Ayrıca, avro kuru 38,17 TL seviyesindeyken ilaç fiyatlandırmasında kullanılan “Dönemsel Avro Değeri”nin 21,67 TL olarak belirlenmesi, reel kur ile arasındaki makasın açılmasına ve ilaç tedarikinde kesintilere yol açıyor. 2022-2025 yılları arasında asgari ücretin %420, TÜFE’nin %270 artmasına rağmen avro kurundaki artışın %244’te kalması, ilaçların piyasada bulunabilirliğini zorlaştırıyor. TEİS, “Yılda bir kez yapılan kur güncellemesi sonrası ilaçlar bir süre piyasaya veriliyor, ancak ardından bulunamaz hale geliyor. Bu durum, İlaç Fiyat Kararnamesi’nin miadını doldurduğunu ve ilaca erişimi kolaylaştırmaktan çok zorlaştırdığını gösteriyor” değerlendirmesinde bulundu.
Yeni Bir İlaç Fiyat Kararnamesi Şart
TEİS, günümüz ekonomik koşullarını yansıtan ve ilaç hizmetinin sürdürülebilirliğini sağlayacak yeni bir İlaç Fiyat Kararnamesi ile fiyatlandırma modeli talep etti. Bu düzenlemenin, eczanelerin ayakta kalmasını sağlayacağı gibi ilaç tedarik zincirindeki aksaklıkları da önleyeceğini belirtti. Geçici bir çözüm olarak ise, yeni bir kararname hazırlanana kadar kârlılık baremlerinin güncellenmesi ve eczacı kâr oranlarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.
Sağlıkta Dönüşümün Devamı İçin Destek Bekliyoruz
Cumhurbaşkanı’na seslenen TEİS, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile halkın serbest eczanelerden kaliteli ve konforlu ilaç teminini sağlayan başarılı sistemin devamı için adım atılacağına inandıklarını belirtti. Ülkedeki eczacıların tek sendikası olarak, İlaç Fiyat Kararnamesi’nde gerekli düzenlemelerin yapılmasını ve SGK ile ilaç firmaları arasındaki indirim sorunları nedeniyle yaşadıkları mağduriyetin giderilmesini talep etti.