TEİS, SGK'ya gönderdiği açık mektupta eczacıların ilaç hizmeti veremez hale geldiğini belirterek, reçete ödemelerinde standart uygulama, indirim sorunları, sahte reçeteler ve nöbet ücreti gibi konularda çözüm talep etti.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) gönderdiği 8 maddelik açık mektup ile eczacıların yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerini dile getirdi. "Eczacılar ilaç hizmeti veremeyecek duruma geldi" başlığıyla yayınlanan mektupta, SGK'nın bazı uygulamalarının eczacıları hizmet vermekte engellediği ve hem eczacıların hem de vatandaşların mağdur olduğu vurgulandı.
TEİS, SGK'dan reçetelerin Türkiye genelinde aynı koşullarda ödenmesini ve bu kapsamda standart bir kılavuz hazırlanmasını talep etti. Medula sisteminde yaşanan sorunlara da dikkat çeken sendika, "Vatandaşla karşı karşıya kalmak istemiyoruz. Hasta vatandaşlarımıza ilacının nasıl ödeneceğini değil, ilacı anlatmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.
"İlaç Firmalarının İndirimini Biz Yapmak Zorunda Değiliz!"
SGK'nın ilaç firmalarının kamu kurum indirimlerini takip etmesi gerektiğini belirten TEİS, indirimi uygulamayan firmalara caydırıcı cezalar verilmesini istedi. "SGK'ya taahhüt ettiği indirimi uygulamayan ilaç firmasının yapması gereken indirimini biz yapmak zorunda kalmak istemiyoruz" diyen sendika, sahte reçete ve rapor sorununa da değindi.
Eczanelerin sahte reçete üretilebilecek yerler olmadığını savunan TEİS, sahte rapor ve reçete yazımının kaynağında önlem alınması ve cezai tahsilatın bu kaynaktan yapılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, reçete ve rapor hazırlayan sağlık hizmet sunucularına avuç içi tarama gibi biyometrik güvenlik teknolojileri kurulması talebinde bulundu.
"Eski SSK Yöntemlerine Dönülmesin"
SGK'nın tasarruf amacıyla yurt dışından ilaç getirip vatandaşa satmaktan ve işe yaramayan alternatif geri ödeme modelleriyle ucuz ilaç sağlama yöntemleri aramaktan vazgeçmesi gerektiği belirtilen mektupta, "İlacın en ucuz temin yöntemi tüm dünyada eczaneler aracılığıyla eczacı eliyle sunulan hizmettir" denildi.
Nöbet Ücreti Talebi
TEİS, gece ve tatil nöbetlerinde eczacıların insan üstü bir çabayla çalıştığını ve artan işletme giderleri nedeniyle hizmet vermekte zorlandıklarını ifade ederek, nöbetlerde reçete başına makul bir nöbet ücreti talep etti. Ayrıca, 30 bin eczanenin hiçbir yasal zorunluluğu olmamasına rağmen muayene ücretlerini ücretsiz tahsil ederek SGK'nın yükünü hafiflettiğini vurguladı.
Son olarak, "Bizler eczacıyız, halkımıza her türlü fedakarlığı yaparak hizmet ettik, ediyoruz ve etmek istiyoruz. Lakin kurum tarafından da sorunların görmezden gelinmemesini ve isteklerimizin artık göz ardı edilmemesini istiyoruz" diyerek mektubu sonlandırdı.