TEİS: Eczaneler Arası Takasla İlaçları Bularak Vatandaşlara Vermemiz Neden Engellenmek İsteniyor?

TEİS: Eczaneler Arası Takasla İlaçları Bularak Vatandaşlara Vermemiz Neden Engellenmek İsteniyor?

ECZANELER ARASI TAKASLA İLAÇLARI BULARAK VATANDAŞLARA VERMEMİZ NEDEN ENGELLENMEK İSTENİYOR?

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığı tarafından eczaneler arasında yapılan ilaç değişim işlemi olan takas hakkının engellenmek istenmesine Tüm Eczacı İşverenler Sendikası'ndan tepki geldi. TİTCK tarafından gönderilen yazıda 150'ye yakını beyaz reçeteli olan diğerleriyse kırmızı, yeşil, turuncu, mor reçeteli olan toplamda 500'den fazla ilacın eczaneler arasının takasının engellendiği bildirildi. Konuyla ilgili olarak TEİS Genel Başkanlı Ecz. Nurten Saydan: "Takas serbest eczaneler arasında yapılan ilaç değişim işlemi olarak tanımlanmış olup, hastanın ihtiyacı olan reçete muhteviyatının hasta tarafından reçetesini tedarik için başvurduğu eczanede, reçete içeriğinde bir ya da birkaç kalem ilacın bulunmaması durumunda hastayı mağdur etmemek ve ihtiyacının bir an önce karşılanması amacıyla söz konusu eksikliğin başka bir eczaneden tedarik edilmesi amaçlanmaktadır. Kaldı ki eczaneler arası takas işlemi İlaç Takip Sistemi üzerinden gerçekleşmekte olup ilaç akışının eczaneler arası sınırsız bir döngü şeklinde olması ya da sistem dışına çıkması mümkün olmadığı için de takasın sınırlanmasında herhangi bir kamu yararı da bulunmamaktadır." ifadelerini kullandı.

Eczanelerin birden fazla ecza deposuyla çalışmadığı takdirde bazı dönemlerde bazı ilaçları bulamaması söz konusu olabiliyor. Her eczanenin birden çok ecza deposuyla çalışması da mümkün olmadığından bu konudaki çözümü eczacılar takas yapmakla buluyor. Aslında eczacıların ürettiği bu çözüm en çok da hasta mağduriyetinin önüne geçiyor. Bunun yanı sıra son kullanma tarihi yaklaşmış olan ilaçların da çöpe gitmesi bu yolla önlenmiş oluyor.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası tarafından yapılan açıklamada son olarak şu ifadeler yer aldı:

Bu ülkenin eczane eczacıları ve eczane eczacılarının sendikası TEİS olarak en kısa zamanda eczacıların yasal zeminde yaptığı takas işlemini engelleyen bu anlamsız ve gereksiz kısıtlamadan vazgeçilmesini talep ediyoruz. Eczanelerimizde vatandaşımıza ilaç temin etmek ve danışmanlık hizmeti vermek için çabalarken çalışmamızı engelleyen gereksiz kısıtlamaların kaldırılması için her türlü yasal hakkımız arayacağımızı da kamuoyunun bilgisine sunarız.


11 Ekim 2023, 14:01