TEİS Genel Başkanı Saydan: İlaçların Doğru Kullanımı İçin Eczacınıza Danışın

TEİS Genel Başkanı Saydan: İlaçların Doğru Kullanımı İçin Eczacınıza Danışın

TEİS Genel Başkanı Saydan: İlaçların Doğru Kullanımı İçin Eczacınıza Danışın

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, 25 Eylül Dünya Eczacılar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada meslektaşlarının gününü kutlarken eczacılık mesleği ve eczacılara verilen önem ve hassasiyetin de artırılması gerektiğini vurguladı. Saydan, "Eczacılar vatandaşa en yakın ilaç ve sağlık danışmanları olup eczanelerimiz de birinci basamak sağlık kuruluşlarıdır." dedi.

İlaçların ticari bir ürün olarak piyasaya sürülebileceğini ancak eczanelerde deva, derman, çare, önlem haline geldiğini hatırlatan Saydan, "İlacı zehirden ayıran, dozudur." diyerek doğru doz kullanımına dikkat çekti. Vatandaşın ilacı doğru dozda kullanmasını sağlayacak ve diğer bilgilendirmeleri yapacak kişilerin ise eczacılar olduğunu söyledi. Bu yüzden ilaçların rastgele kullanılmaması gerektiğini, mutlaka eczacılara danışarak ve eczanelerden temin edilerek kullanılması gerektiğini vurguladı.

Açıklamasında ayrıca ilaçların ve takvide edici gıdaların internet ve marketlerde satılmasının yanlış olduğuna değinen Saydan, "İlaç gibi lanse edilip her yerde satılabilen gıda takviyelerinin yanlış kullanımından dolayı zehirlenmelerden tutun da ölümcül birçok sağlık sorunu yaşayan vatandaşlarımızla ilgili haberler sık sık basında gündeme geliyor. Dolayısıyla bu ürünlerin hangi koşullarda, hangi ilaçlarla ve hangi dozlarla alınması gerektiğini uzmanların belirlemesi, yani hekimler ve eczacıların kontrolünde kullanılması zorunluluğu artık yadsınamaz bir gerçek." dedi.


27 Eylül 2023, 11:04