TEİS İlaç Firmalarının Ülkemizden Bir Bir Çekilmesine Tepki Gösterdi: Bıçak Kemiğe Dayandı!

TEİS İlaç Firmalarının Ülkemizden Bir Bir Çekilmesine Tepki Gösterdi: Bıçak Kemiğe Dayandı!

Geçtiğimiz günlerde İsviçre kökenli çok uluslu bir ilaç firması organ nakli hastalarında kullanılan ilacını Türkiye'den çekmeye karar vermişti.

Geçtiğimiz günlerde İsviçre kökenli çok uluslu bir ilaç firması organ nakli hastalarında kullanılan ilacını Türkiye'den çekmeye karar vermişti. Nakil sonrasında kullanılan bu hayati ilacın artık ülkemizde yer almayacak olması, son zamanlarda ilaç yokluğu yaşyacağımız bir başka hayati durumu oluşturdu. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası yaptığı basın açıklaması ile yaşnan bu son gelişmeyle beraber, yanlış uygulamaya karşı tepki gösterdi. 

TEİS'e konuyla ilgili bilgilendirme yapan ilaç firması, şu açıklamayı yaptı:

“Türkiye'de uygulanan temel fiyatlandırma ve geri ödeme politikalarına bağlı olarak dünyada hastaların erişimine sunulan firmamızın yenilikçi çözüm ve tedavilerini, Türk hastaların kullanımına sunamamanın derin üzüntüsünü yaşarken piyasada var olan ilaçlarımızın da devamlılığı konusunda büyük endişe duyuyoruz.”

Uygulnanan fiyatlandırma sisteminin firmalar için ciddi ticari sorunlar yarattığına ve bu durum sebebiyle geri çekilmelerin devamının gelmesinden endişe ettiklerine değinen TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan; bulunamayan ilaçlardan daha pahalı bir şey olmadığını dile getirdi. Saydan açıklamasında şu çağrıyı yaptı:

"Bu kapsamda ülkemiz için sadece ne olursa olsun tasarruf hedefleyen ilaç fiyat politikasından vazgeçilmesi ve ilaç kurunun yılda birden fazla kez güncellenerek reel kurla arasındaki farkın kapatılarak beklemeksizin uygulamaya alınması öncelikli olmalıdır."


4 Eylül 2023, 14:34