TEİS’ten Kur Artış Kararının 10 Gün Sonra Uygulanacak Olmasına Tepki!

TEİS’ten Kur Artış Kararının 10 Gün Sonra Uygulanacak Olmasına Tepki!

Yapılan yeni kur düzenlemesinin 10 gün sonra yürürlüğe girecek olmasına tepki gösteren TEİS Başkanı Saydan, depolardan ilaç akışının bu sebeple azaldığını belirterek "Biz eczacılar ne yapacağımızı kara kara düşünüyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanlığı Kararıyla ilaç fiyatlandırılmasında kullanılan Euro kuru yüzde 25 arttırıldı. Ancak bu düzenlemenin 25 Aralık’ta yürürlüğe girecek olması tepkilere yol açtı. Konuyla ilgili olarak basın açıklaması yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Ecz. Nurten Saydan, düzenlemenin ardından yeni belirlenen kurun reel kurun ancak yüzde 55’ine ulaşmış olmasının ilaç piyasasındaki olumsuz etkileri gidermek açısından yetersiz olduğunu belirterek kararın 10 gün sonra yürürlüğe girecek olmasına da tepki gösterdi. Eczacıların 10 günlük sıkıntılı bir sürece hazırlandığını söyleyen Saydan, şu açıklamalarda bulundu:

Bu kararın yürürlüğe girmesi 25 Aralık olarak belirlendiği için depolardan ilaç akışı bugün itibariyle oldukça azalmaya başladı. 10 gün süreyle biz eczacılar ne yapacağımızı kara kara düşünüyoruz.

İlacın ulaşılabilir ve bulunabilir olması zorunludur. Aksi halde hayati öneme sahip bir çok ilaç piyasada bulunamayacak duruma gelecek. İlacın sağlıklı bir şekilde piyasada bulunabilir olması için Euro kurunun güncellenmesinin ile yeterli olmayacağını; geçmiş yılların deneyimleri açıkça göstermektedir. Bir an önce yerli ilaç sanayi desteğinin artarak, üretime geçilmesi gerekiyor. Bunun sonucunda hem dışa bağımlılığımız azalacak hem de ilaç fiyat avantajı sağlanmış olacak.


18 Aralık 2023, 00:47