Türk Doktordan Hedefe Yönelik Kanser İlacı

Türk Doktordan Hedefe Yönelik Kanser İlacı

Türk Doktordan Hedefe Yönelik Kanser İlacı

Sağlık Bakanlığının geçtiğimiz ay düzenlediği Türk Dünyası Tıp Kurultayına katılmak üzere İstanbul’a gelen Prof. Dr. Bülent Özpolat, kanser tedavisinde büyük gelişme katettikleri çalışmasından bahsetti. MD Anderson Cancer Center’da yaklaşık 30 yıldır araştırmalarını sürdüren Özpolat, iki farklı çalışma sürdürdüklerini; bunlardan ilkinin insanların yüzde otuzunda görülen KRAS gen mutasyonunu, diğerinin ise kanser hücrelerinin çoğalırken yok ettiği proteinlerin yol açtığı bozukluğu önlemeye yönelik olduğunu belirtti. Prof. Dr. Özpolat, bu çalışmalarla ülke tarihinde ilk kez hedefe yönelik ve yerli kanser ilacına sahip olabileceğimizi aktardı.

Kanser hücrelerinin çoğalabilmek için sağlıklı hücrelerde yer alan çöp proteinleri yok ettiklerini belirten Özpolat, ilaçlardan birinin bu mekanizmayı durdurmayı ve akciğer, meme, pankreas gibi yaygın görülen kanserlerin tedavisinde etkili olmasını amaçladıklarını aktardı. KRAS mutasyonunu hedefleyen diğer çalışmada da ilerleme katettiklerini belirten Özpolat, hayvan deneylerini başarıyla tamamladıktan sonra hastalar üzerinde yapılacak çalışmaların Türkiye’de yapılarak ilaçların Türkiye menşeili olarak piyasaya çıkmasını sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Özpolat, ilacın çalışma mekanizmasıyla ilgili olarak da ilacın yan etkilerinin oldukça az olduğunu, çünkü ilacın doğrudan kanserli hücreleri hedeflediğini söyledi. Normal hücrelerde bulunmayan çöp proteinler, kanserli hücrelerde yer aldığından ilacın bunları hedefleyerek normal hücrelere zarar vermediğini aktardı.


15 Kasım 2023, 11:27