Türkiye’de AIDS Vakaları Son 6 Yılda 4 Kat Arttı

Türkiye’de AIDS Vakaları Son 6 Yılda 4 Kat Arttı

Türkiye'de son 6 yılda AIDS vakalarında görülen artış korkuttu. Son 6 yılda 4 kat artış gözüken vakaların önüne geçilmezse çok daha ciddi sayılara ulaşacağı aktarıldı.

Son zamanlarda özellikle sosyal medyada sıkça tartışılan konulardan birisi ülkemizde artan AIDS vakaları. Konuyla ilgili konuşan Türk Dermatoloji Derneği Veneroloji Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Osman Köse, “AIDS son 6 yılda 4 kat arttı. En çok 25-35 yaş aralığında görülen AIDS için hemen önlem alınmaz ise 2030 yılına kadar yüzde 113 artış gösterecek” diyerek toplam vaka sayısının da 75 bin civarına ulaşacağını söyledi. Halk sağlığı için çok büyük bir problemin yaklaştığını söyleyen Köse, vatandaşlara iyileşmeyen yaralarda, deri hastalıklarının belirtilerinin aşırı bir şekilde ortaya çıktığı durumlarda bir an önce bir dermatoloğa başvurmalarını ve bu AIDS şüphesi duyacakları bir hikayeleri varsa da derhal test olmalarını önerdi.

AIDS yani “kazanılmış bağışıklık yetmezliği sendromu”, HIV virüsüyle ortaya çıkan bir hastalık. Vücudumuzun savunma sisteminde yetmezliğe yol açan ve her türlü enfeksiyondan kolayca etkilenecek hale getiren hastalık, savunmada rol oynayan önemli hücreleri yok ederek bağışık sisteminin baskılanmasına da neden olur. Bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucunda ağır enfeksiyon sorunları, kanser ve benzer hastalıklar ortaya çıkabilmektedir.

AIDS’ın temasla, sarılmayla, tokalaşmayla bulaşmayacağını belirten Prof. Dr. Osman Köse, gözyaşı, ter, tükürük vb. Sekresyonlardan da bulaşın mümkün olmadığını bu yüzden havuz, banyo ve tuvalet gibi alanlardan AIDS bulaşının gerçekleşmeyeceğini aktardı. Bulaşın en sık korunmasız ve riskli cinsel temasla bulaştığını ve ilişki sırasında kondom kullanımının en önemli korunma yöntemi olduğunu ekleyen Köse, bunun dışında virüs bulaşan enjektörlerle, kan nakli sırasında ve anneden bebeğe doğum sırasında hastalığın bulaşacağını söyledi.


1 Aralık 2023, 11:06