Türkiye’de Her 5 Kişiden Biri Obeziteyle Karşı Karşıya!

Türkiye’de Her 5 Kişiden Biri Obeziteyle Karşı Karşıya!

Dünyada hızla yükselen obezite, Türkiye'de de her beş kişiden birinin hayatını etkiliyor.

Son dönemlerin en tehlikeli hastalıklarından biri obezite. Değişen beslenme alışkanlıkları, hazır gıdalar, bolca yağlı ürün kullanımı gibi sebeplerle birlikte hayatımızda hareketin de azalmasıyla obezite tüm dünyada yükseliyor. Ülkemizde de obeziteyle ilgili veriler korkutucu seviyelere ulaşmış durumda. Acıbadem Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bilgi Baca, sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı gibi sebeplerin etkisiyle ülkemizde her 5 kişiden birinin obezite hastası haline geldiğini belirtti. Özellikle pandemi sürecinde evde vakit geçirme alışkanlıklarımızın artmasının da hareketsiz yaşamı tetiklediğini ve obezitenin daha hızlı bir şekilde yaygınlaşmasına sebep olduğunu söyledi.

Konuyla ilgili uyarılarda da bulunan baca, obezitenin yalnızca estetik bir sorun olarak değil aynı zamanda bir sağlık sorunu olarak da görülmesi gerektiğini söyledi. Diyabetten kalbe, solunum yetmezliğinden inmeye, böbrek ve karaciğer rahatsızlıklarına kadar birçok sorunu beraberinde getirebileceğini söyledi.

Tüp mide ameliyatı gibi yöntemlerle kilo vermeye çalışacak kişilerin ise bunları uzman hekimler gözetiminde uygulaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Bilgi Baca, ameliyat sonrasında da takip sürecini iyice öğrenmenin ve buna uyum sağlayarak hareket etmenin önemine dikkat çekti.

Elbette ki obeziteyle mücadelenin öncelikle yolu, ameliyat olmak değil bu noktaya gelmeden beslenme alışkanlıklarımızı düzenlemek ve hayatımızda daha çok harekete yer vermek.


1 Şubat 2024, 14:25