Tuz Tüketimine Dikkat!

Tuz Tüketimine Dikkat!

Ödem, herkesin zaman zaman karşılaşabileceği bir sağlık sorunudur. Bedende, ayaklarda, bileklerde hissedilen şişlikler ve yüzüğün parmağı sıkması gibi durumlar, ödemin belirtilerindendir. Tuz tüketiminin fazla olması, vücutta öd

Ödem, herkesin zaman zaman karşılaşabileceği bir sağlık sorunudur. Bedende, ayaklarda, bileklerde hissedilen şişlikler ve yüzüğün parmağı sıkması gibi durumlar, ödemin belirtilerindendir. Tuz tüketiminin fazla olması, vücutta ödeme neden olan en önemli etmendir. Vücut normal şartlarda sıvı dengesini iyi ayarlar ve vücuda alınan sıvı ile atılan sıvı arasında denge sağlanır. Ancak bazı faktörlere bağlı olarak sıvı dengesi bozulabilir ve vücutta ödem adı verilen durum oluşabilir. Özellikle el, ayak, kol, bacak ve yüzde şişliklerle kendini gösteren ödem, çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir. İnflamasyon, yaralanma, stres, enfeksiyon, uzun yolculuklar, ayakta uzun süre durma, az sıvı tüketimi, lodos, yüksek sıcaklık, tuzlu beslenme gibi nedenler ödem oluşumuna yol açabilir.

Ancak ödem oluşumunda en yaygın nedenlerden biri de beslenme hatalarıdır. Tuz tüketiminin fazla olması, vücutta ödeme neden olan en önemli faktördür. Tuzdaki sodyum miktarı, vücutta ödem oluşumuna yol açar. Fazla tuz alımı, 1 gram tuz için 250-300 ml ödem oluşturabilir. Ayrıca yetersiz mineral alımı, enzim ve hormonların etkisini azaltabilir ve hücrelerin daha fazla su tutmasına sebep olabilir. Stres, kortizol hormonunun salgılanmasını artırarak vücutta ödem oluşumuna yol açabilir. Ayrıca, bazı kişilerde çay ve kahvedeki kafein, vücutta su kaybına ve ödem şikayetine yol açabilir. Bu nedenle çay ve kahve tüketirken yanında mutlaka iki bardak su içmek önerilir. Ayrıca bazı ilaçlar ve hormonlar da vücutta ödem tutmaya neden olabilir.

Ödemden kurtulmak için yapabileceğimiz bazı yöntemler şunlardır: düzenli egzersiz ve spor yapmak, düzenli uyku ve dinlenme, stresten uzak durmak, tuz alımını azaltmak ve ihtiyacımızdan fazla tuz kullanmamak, bol su içmek ve beslenmeye kiraz sapı çayı, beyaz çay, yeşil çay gibi bitki çaylarını eklemek. Ayrıca, kapya biber, mantar, kabak, kiraz, ananas, kayısı gibi besinlerin tüketimi ödem atımını sağlayabilir.


31 Temmuz 2023, 13:57