Uyuz Hastalığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Uyuz Hastalığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Uyuz

Son zamanlar ülkemizde artış gösteren ve gündemi meşgul etmeye başlayan hastalıkların başında uyuz geliyor. Hastanelerde sıkça uyuz vakalarının görüldüğü bu dönemde uyuz hastalığının ne olduğu ve nasıl bulaştığını, tedavisinin nasıl gerçekleştiğini birçok kişi merak etmeye başladı. Gelin birlikte inceleyelim.

Uyuz Nedir ve Nasıl Bulaşır?

Öncelikle uyuz hastalığından bahsedelim. Kısaca uyuz, bizim uyuz böceği olarak adlandırdığımız sarcoptes von hominis adlı akarın deriyi istila etmesi ortaya çıkan ve yuva yaptığı bölgede şiddetli kaşıntılara yol açan bir hastalık. Yalnızca Türkiye’de değil, dünyanın birçok ülkesinde karşılaşabileceğimiz bu hastalığın belirtileri yoğun kaşıntı ve deri döküntüsüdür. İnsanların bir arada yaşadığı ve kalabalık bölgelerde sık görülür. Çünkü uyuz yakın temas, uyuz olan kişiyle aynı giysiyi ve yatağı kullanmak gibi yollarla bulaşabilir. Bu yüzden kalabalık bölgelerde bulaşın artması normaldir. Özellikle okul, iş yeri, askeri kışlalar gibi kalabalıkların uzun süre bir arada bulunduğu yerlerde uyuz bulaşı çok yüksektir.Ayrıca kaşıntı gibi belirtiler gösterdiği halde uyuz olduğunu fark etmeyen ya da hastaneye başvurma konusunda acele etmeyen kişiler de hastalığın yayılmasında etkilidir. Bu yüzden uyuz belirtileri gösteren kişilere karşı dikkatli olmak gerekebilir.

Uyuzun Belirtileri

Bahsettiğimiz üzere uyuzun en genel belirtisi yoğun kaşıntıdır. Bununla beraber ciltte gri beyaz kabarık çizgiler ve parmak aralarında başlayıp yayılan döküntüler de uyuzun belirtilerindendir. Kaşıntıların yoğunluk gösterdiği bölgeler de el ve ayak parmaklarının araları, kasık bölgesi, meme ucu çevresi, bel, koltuk altı ve bileklerdir. Kaşıntıları özellikle geceleri iyice şiddetlenebilir. Cildin kıvrımlı bölgelerinde döküntüler görülebilir. Çocuklarda ayak tabanları ve saçlı deride kaşıntı daha yoğun yaşanabilir. 

Uyuz Tedavisi

Tedavi konusunda ağız yoluyla alınan ilaçlar veya deriye sürülebilen ilaçlar kullanılabilmektedir. Uyuz belirtisi gösteren kişilerin mümkün olduğunca hızlı bir şekilde sağlık kuruluşlarına başvurması önemlidir. Çünkü tedavinin bu ilaçlar kullanılarak yapılması gerekir. Ayrıca tedaviyi geciktirmek çevrenize hastalığı bulaştırmanıza da sebep olabilir. Hastanın yaşı, başka hastalıklarının olup olmaması, fiziksel özelliklerine göre tedavide değişiklikler olabilir. 

Evdeki Giysiler ve Nevresimler Temizlenmeli

Uyuz tespitinin ardından yalnızca doktorunuzun önerdiği ilaçları kullanmak yeterli olmayacaktır. Çünkü uyuz, kıyafetlerinizde veya nevresiminizde bulunmayı sürdürüyor olabilir. Bunları temizlemek için 60 derece ve üzeri sıcaklıklarda yıkamak ve yüksek sıcaklıkta ütülemek önerilmektedir. Ayrıca bunu yapmak istemeyenler bu eşyaları hava almayacak poşetlere koyarak 7-10 gün kadar bekletmeyi de tercih edebilir. Koltuk, sandalye, kapı kolları gibi noktaların da sirkeli su ile temizlenmesi gerekir.


4 Kasım 2023, 16:47