Uyuz Tedavisinde İvermektin Etken Maddesi İle Yeni Bir Dönem

Uyuz Tedavisinde İvermektin Etken Maddesi İle Yeni Bir Dönem

Son zamanlarda artan uyuz vakalarına karşı "ivermektin" etken maddesi yeni bir yöntem olarak öne çıkıyor

Son yıllarda artan uyuz hastalığı vakaları üzerine Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) listesinde bulunan "ivermektin" etken maddesi, Türkiye'de ilk kez uyuz tedavisinde kullanılmaya başlandı. AA'nın haberiyle, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa (İÜC) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, bu gelişmeyi basına aktararak uyuz hastalığı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Uyuzun, parazitik bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Kutlubay, uyuzun "sarcoptes" denilen parazitin bulaşmasıyla ortaya çıktığını açıkladı. Parazitlerin deri altına yerleşerek tüneller kazdığını ve bu tüneller içinde yumurtalarını bıraktığını ifade etti. Uyuzun bulaşması için sıkı temasın gerektiğini belirten Kutlubay, aynı yatakta yatma, sarılma gibi temaslar sonucunda veya eşyalar aracılığıyla da bulaşabileceğini vurguladı. Uyuz belirtilerinin el parmak aralarında, el bileğinde ve vücudun kıvrım bölgelerinde kaşıntılı ve kırmızı döküntüler şeklinde görüldüğünü dile getiren Prof. Dr. Kutlubay, hastalığın belirtilerinin ortaya çıkması için 15 günlük bir süre geçmesi gerektiğini ve tekrarlayan vakalarda belirtilerin daha hızlı gözlendiğini belirtti.

Son zamanlarda uyuz vakalarının arttığını söyleyen Kutlubay, mevcut ilaçlara karşı direnç geliştiğini ve bu nedenle uygun tedavi uygulanamadığını ifade etti. Ancak ivermektinin içerden uyuzu yok edebildiğini ve henüz direnç gelişmediği için etkili olduğunu vurguladı.


8 Mart 2024, 11:52