Uzmanlar Hacamat Konusunda Uyarıyor: Yanlış Uygulamalar Kalıcı Ağrılara Yol Açabilir

Uzmanlar Hacamat Konusunda Uyarıyor: Yanlış Uygulamalar Kalıcı Ağrılara Yol Açabilir

Uzmanlar hacamat konusunda dikkatli olunmasını öneriyor. Kendisini “uzman” olarak gösteren kişilerin uyguladığı yanlış yöntemler hastalarda ömür boyu geçmeyen ağrılara yol açabiliyor.

Hacamata ilgi son yıllarda artış gösterdi. Ancak bu konuda uzmanlar dikkatli olunmasını öneriyor. Kendisini “uzman” olarak gösteren kişilerin uyguladığı yanlış yöntemler hastalarda ömür boyu geçmeyen ağrılara yol açabiliyor.

Hacamat konusunda halkın talebi arttıkça konuyla ilgili sahte uzmanlar da artış göstermeye başladı. Konuyla ilgili herhangi bir eğitimi olmayan kişilerin uyguladığı yöntemler hastalarda kalıcı hasarlara yol açabiliyor. Konuyla ilgili konuşan uzmanlar, medyada kendini tedavi konusunda uzman olarak tanıtan ve bu alanda ürünler ürettiğini söyleyen kişilerin yol açtığı olumsuzlara değindi. Özellikle pandemi sonra zerdeçal gibi kan sulandırıcıların kullanılmasını öneren bu kişiler sebebiyle vatandaşlar bu ürünleri gereğinden fazla tüketir hale geldi. Bu durum da birtakım olumsuzlara yol açabiliyor.

Oldukça uzun bir eğitim ve uzmanlık gerektiren bir konu olan hacamatın, yeterli eğitime sahip olmayan kişlerce yapılmasının ciltte oluşturacağı yaraların ömür boyu kalıcı olabileceği konusunda vatandaşların dikkatli olması ve her hacamat yaptığını iddia eden kişiye güvenerek hareket etmemeleri gerekiyor.


3 Ocak 2024, 18:41