Yargıtay’ın “İyileşecekse Ödensin” Kararına Uzmanlardan Tepki!

Yargıtay’ın “İyileşecekse Ödensin” Kararına Uzmanlardan Tepki!

Bazı yüksek fiyatlı kanser ilaçları SGK tarafından karşılanmıyor. Bu konuda hukuki yoluna başvuran hastalar ise Yargıtay'ın "iyileşecekse ödensin" yaklaşımıyla karşı karşıya kalıyor. Uzmanlar ise bu konuda kesin yorum yapmanın mümkün olmadığını söylüyor.

Yüksek fiyatlı bazı kanser ilaçlarının SGK tarafından geri ödeme kapsamı dışında tutulması sebebiyle hastaların açtığı davalarda Yargıtay “iyileşecekse ödensin” kararı veriyor. Yargıtay’ın iyileşme konusundaki tanımı ise "…iyileştirme kavramından anlaşılması gerekenin sigortalı hastanın sağlığına kavuşması ve hastalığın iyileşmesi hususu olduğu göz önünde tutulmalıdır…" şeklinde. Yani hastalığın kesin bir şekilde iyileşmesi bekleniyor. Aksi takdirde ilaçların geri ödemesinin yapılamayacağını söylüyor.

Konuyla ilgili olarak ise uzmanlar bu yaklaşama tepki gösteriyor. Her hastanın bir hastalığa karşı vereceği tepki ve uygulanan tedavide ortaya çıkacak sonucun özel olduğunu, bir hastanın tedavisi sonucunda ortaya çıkacak sonuç konusunda net bir beyanda bulunmanın mümkün olmadığı ve bu net cevaba ancak tedaviyi uygulayarak varabileceklerini söylüyorlar.

Bunun yanı sıra uzmanlar bir tedavinin tamamen iyileşme sağlamasa da hastanın yaşamını iyileştirebildiğini ve yaşam süresini uzattığını da söylüyor. Hal böyle olunca hastanın yaşam süresinin uzaması ve yaşamının iyileşmesinin Yüksek Mahkeme nazarında bir karşılığı olup olmadığı sorusu akla geliyor. Şimdilik durum bu olmakla birlikte Yargıtay’ın görüşlerini yumuşatmasını umuyoruz.


15 Aralık 2023, 09:58