Mevsimsel Alerji Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Mevsimsel Alerji Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Mevsimsel alerjilere bazen "saman nezlesi" veya mevsimsel alerjik rinit adı verilir. Bu alerji semptomları yılın belirli zamanlarında, genellikle ağaçların, çimenlerin ve yabani otların havaya küçük polen parçacıkları salması durumunda ortaya çıkar.

Mevsimsel alerjilere bazen "saman nezlesi" veya "mevsimsel alerjik rinit" adı verilir. Bu alerji semptomları yılın belirli zamanlarında, genellikle ağaçların, çimenlerin ve yabani otların havaya küçük polen parçacıkları salması durumunda ortaya çıkar.

Polene alerjisi olan kişilerin bağışıklık sistemleri, bu parçacıkları alerjen olarak ele alır ve bunlara karşı savunma sağlamak için histamin dahil olmak üzere kimyasalları kan dolaşımına salar. Alerji semptomlarına neden olan bu kimyasalların salınmasıdır.

Geçmiş yıllarda hiç mevsimsel alerjisi olmayan çocuklarda bile bu alerjiler gelişebilir. Mevsimsel alerjiler hemen hemen her yaşta başlayabilir, ancak genellikle çocuk 2 yaşına gelmeden gelişmez. Mevsimsel alerjisi olan kişilerin çoğunda bu alerjiler 20 yaşına kadar gelişir.

Mevsimsel Alerjilerin Belirtileri ve Semptomları Nelerdir?

Çocuğunuz veya siz her yıl aynı zamanda "soğuk algınlığı" belirtileri gösteriyorsanız bunun sorumlusu mevsimsel alerjiler olabilir. Genellikle aniden ortaya çıkan ve kişi alerjene maruz kaldığı sürece devam eden alerji belirtileri şunları içerebilir:

  • Hapşırma

  • Kaşıntılı burun ve/veya boğaz

  • Burun tıkanıklığı

  • Temiz, burun akıntısı

  • Geniz akıntısı

Bu semptomlar genellikle alerjik konjonktivit adı verilen kaşıntılı, sulu ve/veya kırmızı gözlerle birlikte meydana gelir. Bu semptomlara ek olarak öksürük, hırıltı ve/veya nefes darlığı yaşayan çocuklarda astımı tetikleyen alerjiler olabilir.

Mevsimsel Alerjiler Nasıl Teşhis Edilir?

Çocuğunuzun mevsimsel alerjisi olabileceğini düşünüyorsanız doktorunuzla konuşun. Doktor, çocuğunuz bir alerjenin yanında bulunduktan sonra her yıl aynı zamanda aynı belirtilerin olup olmadığını soracak ve bir muayene yapacaktır. Doktor bir tanı koyabilir veya alerji cilt testi (deri prick testi olarak adlandırılır) veya kan testi isteyebilir.

Mevsimsel Alerjiler Nasıl Tedavi Edilir?

Semptomların ne kadar rahatsız edici olduğuna bağlı olarak mevsimsel alerjileri tedavi etmenin birçok yolu vardır. Tedavinin önemli bir kısmı kişinin neye alerjisi olduğunu bilmektir. Bazı çocuklar kendilerini rahatsız eden alerjenlere maruz kalmayı azaltarak veya ortadan kaldırarak rahatlayabilirler.

Belirli mevsimler semptomlara neden oluyorsa pencereleri kapalı tutun, mümkünse temiz hava yerine klima kullanın ve polen miktarı yüksek olduğunda içeride kalın. Mevsimsel alerjisi olan çocukların dışarıda oynadıktan sonra ellerini yıkaması veya duş alması ve kıyafetlerini değiştirmesi de iyi bir fikirdir.

Maruziyeti azaltmak mümkün değilse veya yardımcı olmuyorsa doktorlar alerji belirtileri için ilaç önerebilir. Bunlar oral, nazal ve oküler (göz) antihistaminikler ve nazal steroid spreyleri içerebilir. Bunlar işe yaramazsa veya çocuğun semptomları hafifletmek için birden fazla ilaç alması gerekiyorsa doktor bir alerji uzmanına görünmenizi önerebilir. Alerji uzmanı, alerji aşılarının (immünoterapi) yardımcı olup olmayacağına karar verebilir.

Sinüslerinizi yıkayın!

Burun kanallarınızı salin solüsyonu (burun irrigasyonu) ile durulamak, burun tıkanıklığını gidermenin hızlı, ucuz ve etkili bir yoludur. Durulama doğrudan burnunuzdaki mukus ve alerjenleri temizler.

Tuzlu su çözeltileri hazır olarak veya suya eklenecek kitler halinde satın alınabilir. Bir kit veya ev yapımı salin solüsyonu kullanıyorsanız enfeksiyon riskini azaltmak için arıtılmış su kullanın. Ev yapımı solüsyonlarda 1 litre (1 litre) su, 1,5 çay kaşığı (7,5 mililitre) konserve tuzu ve 1 çay kaşığı (5 mililitre) kabartma tozu bulunmalıdır. İrrigasyon cihazını her kullanımdan sonra temiz suyla durulayın ve açık havada kurumaya bırakın.

Alternatif Tedaviler

Saman nezlesi semptomlarını tedavi etmek için bir dizi doğal ilaç kullanılmıştır. Sınırlı sayıdaki klinik araştırmalara dayanarak, bu tedavilerin güvenliğini ve etkinliğini gösteren yeterli kanıt bulunmamaktadır. Akupunktur çalışmalarının sonuçları olası sınırlı faydayı göstermiştir, ancak çalışmaların sonuçları karışıktır.

Alternatif tedavileri denemeden önce doktorunuz danışmalısınız.


26 Mart 2024, 15:32
Reklam