Advers etkilerin hızlı bir şekilde bildirilmesi sadece bireysel hasta sağlığı açısından değil tüm toplum sağlığı açısından önem taşır.
Eczacılar hastaların güvenliğini sağlama konusunda önemli bir role sahiptir. Her gün hastalarla yüz yüze gelen eczacılar ilaç kullanımı sonrasında ortaya çıkabilecek ters etkileri gözlemleme açısından ayrıcalıklı bir konuma sahiptir. Advers İlaç Bildirim Formu ilaç güvenliğinin sağlanmasına ve TÜFAM (Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu) aracılığıyla gerekli önlemlerin alınmasına yardımcı olur.
Advers İlaç Bildirim Formunu Doldurmanın Önemi
-
Hasta Güvenliğine Katkı: Eczacılar ilaçlarla ilgili olası yan etkilerin farkında olarak hastaların sağlığını koruma görevini üstlenirler. Advers etkilerin düzenli olarak bildirilmesi hasta güvenliğinin sağlanmasında kritik bir adımdır.
-
Farmakovijilans Sürecine Katılım: Eczacılar ilaçların güvenliğiyle ilgili verilerin toplanmasına katkı sağlar.
-
Bilinçlendirme ve Eğitim: Advers İlaç Bildirim Formu aracılığıyla toplanan veriler ilaç güvenliği hakkında sağlık profesyonellerini bilinçlendirme ve eğitim çalışmalarına da katkı sağlar.
Advers İlaç Bildirim Formu Nasıl Doldurulur?
İlaç advers etkilerinin doğru değerlendirilebilmesi için Advers Reaksiyon Bildirim Formunun eksiksiz doldurulması önemlidir. Formun A kısmında hastanın gizlilik esaslarına uygun şekilde yalnızca ad ve soyadının baş harfleri, doğum tarihi, yaşı, boyu, cinsiyeti istenir. B kısmında advers etkiler tanımlanır, başlangıç ve bitiş tarihleri belirtilir; etkilerin sonucu işaretlenir. Ciddiyet kriterleri kısmında ise ilacın hastaneye yatışa, sakatlığa yol açma gibi durumları değerlendirilir. Formun C bölümünde, kullanılan tıbbi ürünler doldurulur. D bölümünde bildirim yapan kişiye ait bilgiler doldurulur. E bölümü ise yalnızca ruhsat sahibi tarafından yapılan bildirimlerde doldurulur.
Eczacıların Advers Etki Bildirimindeki Avantajları
Eczacılar hastalarının ilaç geçmişine ulaşabildikleri, yüz yüze bilgilendirme yapabildikleri ve hastalarla uzun süreli ilişkiler kurabildikleri için advers etkilerin tespitinde özel bir konuma sahiptir. İlaç dışı ürünlerden kaynaklanan yan etkilerin gözlemlenmesinde de önemli bir rol oynarlar. Bu ayrıcalıklı konumları sayesinde eczacılar advers etkilerin bildirilmesine yönelik çekince yaşamadan bu önemli görevi üstlenirler.