Airfryer Kullanımı Sağlığa Zararlı Mı?

Airfryer Kullanımı Sağlığa Zararlı Mı?

Airfryer kolay temizlenmesi ve kullanım pratikliği ile tercih ediliyor. Kısa sürede pişirme ile hem zaman hem elektrik tasarrufu sağlıyor. Peki Airfryer kullanımı tamamen masum mu?

 

Airfryer nasıl çalışır?

Airfryer yani Akıllı Hava Fritözünün çalışma mekanizmasına göz atalım. Hava fritözünün üst kısmında bir ısıtma mekanizması ve fan bulunur. Yiyeceği fritözün sepetine yerleştirdikten sonra ısıtma mekanizmasıyla oluşan sıcak hava, fan sayesinde aşağıya akar ve yiyeceğin etrafında dolaşır. Bu hızlı sirkülasyon, yiyeceğin şeker ve aminoasit yapısında parçalanmaya yol açarak çıtır olmasını sağlar. Bu çıtırlık tıpkı derin yağda kızartmaya benzediğinden, kızartmanın aksine az yağlı alternatif olarak tercih edilir.

Airfryerın fırından farkı nedir?

Geleneksel fırınlar gaz veya elektrik kaynağından ısı üreterek çalışır. Isı zamanla yavaş yavaş fırının içinde dağılır. Konveksiyonlu fırınlarda bu süre, hava fritözündekine benzer bir fanın kullanılmasıyla hızlandırılır. Öte yandan, Airfryer ısı oluşturmak için hızlı hava teknolojisini kullanır. Bu sayede bir fırından çok daha çabuk ısınmasına yardımcı olur. Ayrıca hacmi fırından çok daha küçüktür. Bu küçük boyut, Airfryer'ın ısıyı daha eşit bir şekilde dağıtmasına yardımcı olur ve yiyeceklerin dengeli ve çıtır bir şekilde pişmesini sağlar.

Airfryer kullanmanın avantajları?

Yağda kızartma işlemiyle kıyaslandığında, kullanılan yağ miktarının Airfryer'da daha az olması sebebiyle avantajlı olduğunu söyleyebiliriz.

Başka bir açıdan, Airfryer kolay temizlenmesi ve kullanım pratikliği ile tercih ediliyor. Kısa sürede pişirme ile hem zaman hem elektrik tasarrufu sağlıyor.

Peki Airfryer kullanımı tamamen masum mu?

Airfryer zararlı mı?

Airfyer’ın sağlıklı olup olmadığını iki açıdan inceleyebiliriz. Bunlardan biri yağ içeriği, diğeri toksik madde içeriği.

Yağda kızartma ile kıyaslandığında daha az yağ içeriği ile avantajlı olduğunu söylemiştik.

Toksik madde içeriğini incelediğimizde, en bilineni akrilamid karşımıza çıkıyor. Akrilamid; basit bir ifadeyle karbonhidrat miktarı fazla olan gıdaların yüksek sıcaklıklarda pişmesi sonucu oluşmaktadır ve insanlar için potansiyel kanserojen madde olarak sınıflandırılmaktadır. Yağda kızartma işleminde ortaya çıkan akrilamid miktarının daha fazla olduğunu bilsek de, yapılan çalışmalarda Airfryer kullanımında 200 derecenin üzerinde uzun süreli pişirmede yine akrilamid oluşumu tespit edilmiştir.

Airfryer kullanımı ne kadar sağlıklı?

Yavaş pişen yiyecekler her zaman hızlı pişenden daha sağlıklıdır. Airfryer kullanımında da akrilamid ortaya çıktığını unutmamalıyız.

Kızartma ile ortaya çıkacak toksisiteden uzak kalmak için Airfryer kullanımı tercih edilebilir. Ancak tencere yemeği kadar sağlıklı olduğunu söylememiz ne yazık ki mümkün değil.

Riskleri nasıl azaltabiliriz?

175 derecenin üzerine çıkıldığında besin değerlerinde düşme yaşandığını biliyoruz. Burada yine düşük sıcaklıkta ve yavaş pişirmenin daha doğru olacağını söyleyebiliriz. Yüksek sıcaklıkta uzun süre maruziyet, riskleri artırıyor.

Airfryerda hangi yağ kullanılmalı?

Zeytinyağı güvenli bir tercih olarak sunulabilir. Zeytinyağının pişirmede 200 dereceye kadar uygun olduğunu da ekleyebiliriz. Tereyağı kullanımında ise 175-180 derecenin geçilmemesi gerektiğini unutmamalıyız.

Diğer ayçiçek yağı, kanola yağı gibi seçeneklerin Airfryer ile pişirmede kullanımı uzmanlar tarafından önerilmiyor.

Airfryer içinde kaplar kullanılmalı mı? Alüminyum kaplar zararlı mıdır?

Airfryer ürünlerinin içinde yapışmaz kaplama bulunur. Genellikle teflon olan kaplamalara yiyecek temas ettiğinde pişirme süresi boyunca kimyasal maruziyete sebep olur. PFOA (Perflorooktanoik asit) yapısına uzun süreli temasın vücutta toksisiteye sebep olabileceğini biliyoruz. Bu kimyasal birikme, kanser, infertilite veya doğum defektleri gibi birçok probleme yol açabiliyor.

Teflon veya granit yüzeyler ile temas yerine, fırın kağıdı veya sağlıklı alternatif olabilecek kaplar kullanılabilir. Bu noktada alüminyum kaplar asla tercih edilmemeli.

Airfryer kullanımını nasıl sağlıklı hale getirebiliriz?

Airfryerın sağlıklı kullanımında en önemli noktalardan biri kullanım sıklığı. Airfryerı her gün kullanmaktan kaçınmak gerektiğini söyleyebiliriz.

Pişirme yapılırken düşük sıcaklık kullanılması tavsiye ediliyor. Yavaş pişen yiyecekler her zaman hızlı pişirmeden daha sağlıklı kabul edilir.

Ayrıca, yiyeceklerin temas ettiği yüzeye dikkat etmeliyiz. Teflon veya granit yüzeyler ile temas yerine, fırın kağıdı veya sağlıklı alternatif olabilecek kaplar kullanılabilir. Bu noktada alüminyum kapların asla tercih edilmemesi gerektiğini hatırlatmakta fayda var. 

 


19 Şubat 2024, 21:09
Reklam