Diş eti iltihabı, diş eti hastalığının en erken aşamasıdır. Dişlerinizde biriken plak ve bakteriler enfeksiyona neden olduğunda bu durum ortaya çıkar. Yaygın semptomlar arasında kırmızı, şişmiş ve kanayan diş etleri bulunur.
Diş eti iltihabı, diş eti hastalığının en erken aşamasıdır. Dişlerinizde biriken plak ve bakteriler enfeksiyona neden olduğunda bu durum ortaya çıkar. Yaygın semptomlar arasında kırmızı, şişmiş ve kanayan diş etleri bulunur. Tedaviler arasında düzenli diş temizliği ve ziyaretler arasında evde ağız hijyeninin iyileştirilmesi yer alır.
Diş eti iltihabı ne kadar yaygındır?
Diş eti iltihabı çok yaygındır. 30 yaş üstü yetişkinlerin neredeyse yarısında bir tür diş eti hastalığı vardır.
Diş eti iltihabının belirti ve semptomları nelerdir?
Diş eti iltihabı belirtileri erken aşamalarda her zaman belirgin değildir. Bu nedenle diş eti iltihabına sahip olup bunun farkında olmayabilirsiniz. Gingivit zamanla kötüleştikçe aşağıdaki durumlar gelişebilir:
-
Fırçalamadan sonra geçmeyen ağız kokusu.
-
Özellikle dişlerinizi fırçaladığınızda kolayca kanayan diş etleri.
-
Kırmızı, şişmiş diş etleri.
-
Sıcak veya soğuk yiyeceklere karşı hassasiyet.
-
Yiyecekleri çiğnerken hassasiyet ve ağrı.
Diş eti iltihabı neden olur?
Diş eti iltihabı, vücudunuzun dişlerinizdeki plak ve tartarlara karşı verdiği iltihabi tepkidir. Dişlerinizde plak ve tartar çok uzun süre kaldığında diş etleriniz tahriş olur, kızarır ve şişer.
Kimlerde daha sık ortaya çıkıyor?
Diş eti hastalığının ortaya çıkma olasılığı sigara içen kişilerde daha yüksektir. Sigara içmek vücudunuzun enfeksiyonla savaşma yeteneğini zayıflatır.
Hamile veya ağız sağlığıyla bağlantılı diğer hormonal değişiklikleri yaşayan, Şeker hastalığı olan bireylerde diş eti iltihabı riski artabilir. Ayrıca ailenizde diş eti hastalığı öyküsü varsa bundan etkilenme olasılığınız mevcut. Dişleri iyi temizlemede zorlanan hastalarda veya çarpışık dişlerde diş eti iltihabı daha sıklıkla görülür.
Diş eti iltihabı bulaşıcı mıdır?
Diş eti iltihabına neden olan bakteriler bir kişiden diğerine aktarılabilir. Yani uzmanlar diş eti iltihabının kendisinin bulaşıcı olmadığı konusunda hemfikir olsa da, bu duruma sahip kişiler tükürükten tükürüğe temas yoluyla bakterileri yayabilir. Bu durum, özellikle ağız hijyeni zayıf olan kişilerde veya HIV/AIDS ya da Lösemi gibi bağışıklığın baskılandığı hastalıklarda riski artırıyor.
Diş eti iltihabı nasıl tedavi edilir?
Diş eti iltihabının tedavisi, enfeksiyonu kontrol etmeyi ve sağlıklı diş ve diş etlerini yeniden sağlamayı amaçlar. Diş hekiminiz zararlı bakterileri, plakları ve tartarları gidermek için dişlerinizi temizleyecektir. İlave diş eti iltihabı tedavileri şunlardır:
Ağız hijyeninin iyileştirilmesi: İyi bir diş temizliği genellikle diş eti iltihabını temizler. Ancak eve döndüğünüzde temizliği sürdürmeniz gerekir. Dişlerinizi nasıl düzgün şekilde temizleyeceğinizi diş hekimine sormalısınız.
Antimikrobiyal ağız gargarası: Antimikrobiyal gargara kullanmak, hastalığa neden olan bakterilerin yok edilmesine yardımcı olabilir.
Diş onarımı: Diş hekiminiz, dışarı çıkan veya yerine tam oturmayan kaplamaları, dolguları veya köprüleri onarabilir veya çıkarabilir. Pürüzsüz yüzeylerin temiz tutulması daha kolaydır.
Diş eti iltihabı iyileşir mi?
Diş eti hastalığının diğer aşamalarından farklı olarak diş eti iltihabı, yeterince erken tedavi edildiği sürece iyileştirilebilir. Diş eti iltihabı belirtileri farkederseniz, bir diş hekimine randevu almalı ve hemen evde daha iyi ağız hijyeni uygulamaya başlamalısınız.
Tedavi edilmeyen diş eti iltihabı kötüleşebilir ve periodontite dönüşebilir. Diş eti hastalığının bu aşamasında, dişlerinizin etrafındaki kemikleri kaybetmeye başlarsınız.
Diş eti iltihabını iyileştirmenin en hızlı yolu nedir?
Diş eti iltihabından kurtulmanın en hızlı yolu, temizlik için diş hekimine gitmek ve ziyaretler arasında evde ağız hijyeni alışkanlıklarınızı geliştirmektir.