Çeşitli dermatolojik formülasyonlarda topikal ve oral probiyotikler, cilt rahatsızlıklarının tedavisinin önemli bir parçasıdır.
Kuşkusuz güzelliğin bağırsaklarda başladığına ve öncelikle bir iç güzellik rutini uygulamak gerektiğine inanıyor olsak da, probiyotik cilt bakım ürünleri topikal olarak uygulandığında da sağlıklı, parlak bir cilde katkıda bulunuyor.
Sindirim sistemimiz gibi cildimiz de kendi mikrobiyomuna sahip bir ekosisteme ev sahipliği yapar. Bu mikrobiyom, çeşitli şekillerde cildinizin sağlıklı kalmasında önemli bir rol oynar. Örneğin; Hastalığa neden olan mikropları öldüren enzimler üretirler. Cilt için faydalı bileşiklerin sentezinde yardımcı olurlar. Ayrıca yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlarlar.
Çeşitli dermatolojik formülasyonlarda topikal ve oral probiyotikler, cilt rahatsızlıklarının tedavisinin önemli bir parçasıdır. Topikal biyolojik tedavi uygulamalarında Lactobacillus bulgaricus'un topikal kullanımının akne ve sebore gibi cilt problemlerini iyileştirdiği çok eski yıllardan beri bilinse de, cilt bakımı endüstrisinde son zamanlarda mikroorganizmalar içeren topikal preparatların çoğaldığını görüyoruz.
Probiyotiklerin Cilde Faydaları
Nemlendirir: Probiyotikler cilt bariyer fonksiyonunu modüle ederek cildin su kaybını azaltabilir ve iyi bir nemlendiricidir. Kurulukla mücadeleye yardımcı olur. Tonik olarak kullanıldığında, cildin doğal bariyerini, nemlendirici hyaluronik asit depolarını koruyarak çalışır ve cildin kendi doğal savunmasını güçlendirerek nem kaybını önler.
Yaşlanmayı geciktirir: Probiyotikler ciltteki peptit, kollajen ve seramid üretimini artırır. Böylece topikal uygulamalar, cildinizin elastikiyetini artırarak cildin sıkı, dolgun ve güçlü kalma yeteneğini korumaya yardımcı olur. Bu da çizgi ve kırışıklıkların görünümünü azaltır. Bazı probiyotikler ayrıca gözenekleri azaltır ve cildinizi gençleştiren eksfoliyant özelliklere sahiptir.
Hassas cilt bariyerini korur: Probiyotikler cildin koruyucu bariyerini güçlendirmek, akneye neden olan bakterileri baskılamak, iltihaplı lezyonları azaltmak ve cilt tahrişini gidermek için kullanılabilir. Biyolojik olarak fermente edilmiş Lactobacillus gibi probiyotikler antimikrobiyaldir ve bu nedenle cildimizin doğal savunmasını güçlendirmede önemli bir rol oynar. Cildi çevresel hasarlardan ve serbest radikallerden korumaya ve ayrıca sivilce, egzama ve rosacea gibi iltihaplı cilt rahatsızlıklarına yardımcı olduğu da kanıtlanmıştır.
Cildi yeniden dengeler: Parlayan cilt, aynı zamanda dengede olan pH seviyelerine ihtiyaç duyar. Cildi tam anlamıyla canlı bakterilerle besleyen topikal probiyotikler, cildin yüzeyinin beslenmesine ve optimum pH'ın korunmasına yardımcı olur; bu özellikle hassas cilde sahip olanlar için önemlidir.
Topikal probiyotikler işlevleri ve koruyucu doğasıyla cildin homeostazisini korurken eksiklikleri olarak bazı inflamatuar cilt rahatsızlıklarında topikal probiyotiklerle tamamen tedaviyi sağlamak zordur.
En İyi Sonuç İçin Probiyotikler Nasıl Kullanılmalıdır?
Oral probiyotik hapları bağırsak sağlığınızı artıracak ve bağışıklık sisteminizi modüle edecek, bu da sağlıklı bir cilde sahip olmanıza yardımcı olacaktır.
Probiyotik formülasyonların topikal uygulamasıyla da iltihaplanma ve cilt hassasiyetini azaltmayı ve cildinizin çevresel strese karşı direncini artırmayı sağlayacaksınız.
Hangi Probiyotikler Cilt İçin En İyisidir?
-
Lactobacillus delbrueckii, Lactobacillus casei: İltihabı azaltır, cildi rahatlatır- Akne karşıtı ürünlerde kullanılır.
-
Lactobacillus rhamnosus: Güneşten ve çeşitli mavi ışık kaynaklarından gelen fotohasarı önler, pul pul dökülmeyi azaltır ve nemlendirmeyi destekler- Güneş koruyucu losyonlar, nemlendiricilerde kullanılır.
-
Bifidobacterium longum: Cildin hassasiyetini azaltır- Temizleyiciler, nemlendirici serumlarda kullanılır.
-
Streptococcus termofilus: pH dengesinin korunmasına yardımcı olur, serbest radikallerle savaşır- Yaşlanma karşıtı ürünler ve göz altı kremlerinde kullanılır.