Avrupa Birliği’nin İlaç Reformu İlaç Şirketlerini Rahatsız Etmeye Başladı

Avrupa Birliği’nin İlaç Reformu İlaç Şirketlerini Rahatsız Etmeye Başladı

Avrupa Birliği’nin İlaç Reformu İlaç Şirketlerini Rahatsız Etmeye Başladı

Avrupa Birliği tarafından Nisan 2023’te ilaç mevzuatında yapılan düzenlemeler son 20 yılın en büyük reform paketini içeriyor. Avrupa Birliği söz konusu düzenleme ile sektörün rekabet edebilirlik ve yenilikçilik yönünün artırılarak ilaçların daha erişilebilir olmasını hedeflerken, ilaç şirketleri çok da bu yönde düşünmüyor.

Avrupa Birliği tarafından yapılan düzenlemer ilaç temininin hızlı, güvenli ve karşılanabilir bir şekilde yapılmasını amaçlayan bir İlaç Tek Pazarı olarak karşımıza çıkıyor. AB, yapılan düzenlemelerle AR-GE ve üretim faaliyetleri için daha yenilikçi modeller geliştirecek bir çerçeve oluşturulması, ruhsatlandırma sürecinin hızlandırılması, ilacın ulaşılabilirliğinin ve sürekli tedarikin sağlanması gibi amaçlar güdüyor. Ayrıca vatandaşların ilaca daha ucuza ulaşabilmesi amacıyla şirketlerin ayrıcalıklarını azaltmayı da öngörüyor. Ancak bu durum elbette ki ilaç şirketlerini rahatsız ediyor.

Avrupa ilaç Endüstrileri ve Dernekleri Federasyonu bu düzenlemenin, AB’nin ilaç sektöründeki küresel AR-GE payının 2040 yılına kadar üçte bir oranında azalarak yüzde 21’e düşmesine neden olabileceğini ve bu yıl da 2 milyar avro yatırım kaybına yol açacağını belirtti. Küçük biyoteknoloji şirketlerinin şimdiden ABD ve Çin’e gittiğini ifade eden Federasyon, farklı şirketlerin de yatırımlarını AB’den çekebileceği uyarısında bulundu.


14 Kasım 2023, 00:19