Biruni Üniversitesi’nden Antibiyotik Direncine Karşı Umut Veren Keşif

Biruni Üniversitesi’nden Antibiyotik Direncine Karşı Umut Veren Keşif

Türkiye’de Biruni Üniversitesi Bilim İnsanları, Acanthamoeba amiplerinden elde edilen doğal bileşiklerin antibiyotik direncine karşı etkili olabileceğini ortaya koyan önemli bir çalışmayı yayımladı.

Bu çalışma, bilimsel dünyada büyük yankı uyandırırken özellikle yoğun bakım hastalarındaki ölümcül enfeksiyonlara karşı yeni kuşak antibiyotik geliştirilmesine kapı aralıyor

Araştırma Bulguları

Biruni Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde Dr. Öğretim Üyesi Şevval Maral Özcan Aykol ile İstanbul Üniversitesi’nden Doç. Dr. Zuhal Zeybek’in katkılarıyla yürütülen çalışmada; doğal su kaynaklarından izole edilen Acanthamoeba türlerinden elde edilen hücresiz süpernatantların, çeşitli antibiyotiğe dirençli bakteri türleri üzerinde test edildiği bildirildi.

  • Metisilin Dirençli Staphylococcus aureus (MRSA)'ya karşı %100’e varan antibakteriyel etkinlik elde edildi.

  • Enterococcus faecalis üzerinde %75,79 etkili oldu; sonraki etkili sonuçlar Klebsiella pneumoniae ve Salmonella gibi bakterilerde gözlendi.

Antibiyotik direncinin önümüzdeki yıllarda milyonlarca insanın yaşamını tehdit etmesi bekleniyor. Dünya Sağlık Örgütü, 2050’ye kadar bu durumun küresel sağlık güvenliğini ciddi şekilde riske atabileceğini öngörüyor. Dr. Aykol, bu doğal bileşiklerin gelecekte ilaçlı tedavilere dönüştürülebilmesinin etkin bileşik izolasyonu, toksikoloji çalışmaları ve canlı organizmalarda (in vivo) testler gibi uzun ve titiz bilimsel süreçleri gerektireceğini vurguluyor


3 Temmuz 2025, 09:53