COVID-19'ün Yeni Varyantı "Eris": Sağlık Otoriteleri Harekete Geçti

COVID-19'ün Yeni Varyantı

Dünya genelinde COVID-19 salgınına dair yeni bir gelişme yaşanıyor. Bilimsel adı EG.5.1 olan bu alt varyant, Eris adıyla da anılmakta.

Dünya genelinde COVID-19 salgınına dair yeni bir gelişme yaşanıyor. Bilimsel adı EG.5.1 olan bu alt varyant, Eris adıyla da anılmaktadır. İlk olarak 31 Temmuz'da tespit edilen bu varyantın aslında mayıs ayının sonlarına doğru yayılmaya başladığı düşünülüyor. Eris, SARS-CoV-2'nin Omicron varyantından türemiş bir alt varyant olarak görülüyor. Ancak uzmanlar henüz paniğe kapılacak bir durum olmadığı konusunda birleşiyor.

 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan açıklamada, ülkelerin yeni vakalara karşı tetikte olmaları ve COVID-19 belirtileri gösteren hastaları yakından takip etmeleri tavsiye edildi. Özellikle Birleşik Krallık'ta, son dönemde solunum hastalığı vakalarının içinde COVID-19 teşhisi alanların oranı arttı. Bu yeni alt varyant, 7 COVID vakasından birine neden olurken, Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), Eris'in tüm COVID vakalarının yüzde 14,55'ini oluşturduğunu tahmin ediyor.

 

Uzmanlar, yeni varyantların ortaya çıkabileceğini ve virüsün değişmeye devam edeceğini vurguluyor. Uzmanlara göre, aşılamanın hala hastalığa karşı etkili olduğunu ve hastane yatışlarının ve ölüm oranlarının düşük seyrettiğini söylemek güven verici. Eris varyantı, Asya'daki COVID vakalarının yaklaşık yüzde 20'sini, Avrupa'dakilerin yüzde 10'unu ve Kuzey Amerika'dakilerin yüzde 7'sini oluşturuyor. İsrail'de de bu varyantın etkileri görülüyor. Toplamda 36 ülkede 2 binden fazla vakadan sorumlu olan Eris varyantı, Türkiye'de henüz görülüp görülmediği konusunda resmi bir açıklama yapılmamış durumda.


8 Ağustos 2023, 17:26