Yapılan yaklaşık 20 yıllık araştırmada, hava kirliliğindeki artışın insanlarda antibiyotik direncinin yükselmesiyle ilişkili olduğu sonucuna ulaşıldı.
Dünya genelinde 100'den fazla ülkeden elde edilen verilerin kullanıldığı son bir çalışma, hava kirliliğinin antibiyotik direncini artırdığını gösterdi. Yapılan yaklaşık 20 yıllık araştırmada, hava kirliliğindeki artışın insanlarda antibiyotik direncinin yükselmesiyle ilişkili olduğu sonucuna ulaşıldı. Bu önemli araştırma, bilimsel dergi Lancet Planetary Health'de yayımlandı. Çinli ve Britanyalı araştırmacılar, hava kirliliğinin antibiyotik direnci riskini artırdığına dair güçlü delillerin bulunduğunu ifade etti.
Antibiyotik direnci, küresel sağlığa yönelik en hızlı büyüyen tehditlerden biri olarak kabul edilmektedir. Bu durum, her yaştan ve her ülkeden insanı etkileyebilmektedir. Antibiyotik direncinin yılda yaklaşık 1,3 milyon kişiyi etkilediği tahmin edilmektedir. Araştırmacılara göre antibiyotik direncinin en büyük nedenlerinden biri antibiyotiklerin gereğinden fazla ve yanlış kullanımıdır. Ancak bu yeni çalışma, hava kirliliği faktörünün de bu sorunu daha da kötüleştirdiğini göstermektedir. Çalışma, hava kirliliği içinde yer alan PM2.5 adı verilen partiküler maddenin, antibiyotik direncine neden olan bakteri ve direnç genlerini taşıdığını ve bu maddenin doğrudan solunarak insanlara ulaşabildiğini ortaya koydu.
Hava kirliliğinin uzun dönemli etkileri arasında kalp hastalıkları, astım ve akciğer kanseri gibi kronik hastalıklar bulunmaktadır. Araştırmada, hava kirliliğindeki yüzde 10'luk bir artışın antibiyotik direncinde yüzde 1,1'lik bir artışla ilişkilendirildiği belirtilmektedir. Sadece 2018 yılında, hava kirliliği kaynaklı antibiyotik direncinin 480 bin erken ölüme yol açtığı tahmin edilmektedir. Araştırmacılar, bu rakamın 2050 yılına kadar yıllık 840 bin kişiye çıkabileceği uyarısında bulunmaktadır.