Hindistan'ın güneyindeki Kerala eyaletinde 14 yaşında bir çocuk beyne etki eden Nipah virüsü nedeniyle hayatını kaybetti. Yetkililer, virüsün yayılmasını önlemek için acil önlemler alıyor.
Reuters'ın geçen yıl yaptığı bir araştırmaya göre, Kerala'nın bazı bölgeleri Nipah virüsü salgınları açısından küresel çapta en yüksek risk altında olan yerler arasında yer alıyor. Meyve yarasalarından ve domuzlardan bulaşan Nipah virüsü, insanlarda ölümcül olabilen ve beyin iltihabına neden olabilen bir ateş hastalığı.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından öncelikli patojen olarak sınıflandırılan Nipah virüsü için aşı veya tedavi ise henüz bulunmuyor.
Yetkililer Önlem Alıyor
Eyalet Sağlık Bakanı Veena George, yerel basına yaptığı açıklamada, "Enfekte çocuk Pazar günü kalp krizi sonucu hayatını kaybetti." dedi. George, hükümetin Nipah virüsünün kontrol altına alınması için etkilenen kişilerin tespit edilmesi ve izole edilmesi amacıyla 25 komite kurulması emri verdiğini de sözlerine ekledi.
Calicut'taki Aster MIMS Hastanesi'nin yoğun bakım tıbbı direktörü Dr. Anoop Kumar, Nipah virüsünün bir okul öğrencisinde tespit edildiğini ve onunla temas halinde olan kişilerin izlendiğini söyledi. Dr. Kumar, "Şu aşamada Nipah virüsü salgınının ortaya çıkma ihtimali minimum düzeyde" olsa da, önümüzdeki 7-10 gün boyunca durumun yakından takip edileceğini belirtti.
Yüksek Risk Altında 60 Kişi
Çocuğun birincil temas listesinde 214 kişinin bulunduğu ve bunlardan 60'ının yüksek risk kategorisinde olduğu açıklandı. Hastaların tedavisi için sağlık kuruluşlarında izolasyon koğuşları kuruldu. Yerel medyaya göre, Malappuram kasabasında bir Nipah virüsü vakası doğrulandıktan sonra etkilenen hastanın aile üyeleri gözlem için hastaneye yatırıldı. Risk altında olabilecek diğer kişilerin ise evde izole olmaları istendi.
Eyalet hükümeti, virüsün yayılmasını engellemek için etkilenen kişileri takip etmeye devam ediyor. Nipah virüsü, 2018'de eyalette ilk kez ortaya çıkışından bu yana Kerala'da onlarca kişinin ölümüne yol açtı.
Nipah Virüsü Hakkında
Nipah virüsü ilk olarak 25 yıl önce Malezya'da tespit edildi ve Bangladeş, Hindistan ve Singapur'da da salgınlara neden oldu. Virüs, meyve yarasalarının idrarı veya tükürüğü ile kontamine olmuş yiyecekleri veya içecekleri tüketmek veya enfekte bir domuzla yakın temas yoluyla bulaşabilir.