İyi Yaşam Tarzı Böbrek Sağlığını Koruyor

İyi Yaşam Tarzı Böbrek Sağlığını Koruyor

Uzmanlar, sağlıklı bir yaşam tarzının böbrek hastalıklarını önlemede ve korumada kilit rol oynadığını vurguluyor, bunun için sigara ve tütün ürünlerinden uzak durmak, tuz tüketimini azaltmak gibi önlemlerin yanı sıra düzenli egzersiz yapmayı öneriyor.

Uzmanlar, sağlıklı bir yaşam tarzının böbrek sağlığını koruma konusunda önemli olduğunu vurguluyor. Böbrek hastalıklarının nedenlerini ve korunma yöntemlerini anlatan uzmanlar, bu konuda alınması gereken önlemlere dikkat çekiyor. Böbrek fonksiyonları farklı nedenlere bağlı olarak hızla bozulabilir ve akut böbrek hasarı olarak adlandırılan bu durum çeşitli etkenlerle ortaya çıkabilir. Kronik böbrek hastalığı ise yaşam boyu süren ve zamanla böbrek fonksiyonlarının azalmasına yol açan bir sağlık sorunudur. Kronik böbrek hastalığı gelişme riski taşıyan kişiler, fazla kilolu olanlar, yüksek tansiyonu veya diyabeti olanlar, sigara içenler ve ailesinde genetik böbrek hastalığı öyküsü bulunanlardır. Ayrıca yaşın ilerlemesi de böbrek hastalığı riskini artırabilir.

Böbrek sağlığını korumak için alınması gereken önlemler arasında sigara ve tütün ürünlerinden kaçınmak, tuz tüketimini azaltmak, düzenli egzersiz yapmak, ideal vücut ağırlığını korumak, yeterli su tüketimi sağlamak, aşırı alkol tüketiminden kaçınmak ve doktor önerisi olmadan ilaç kullanmamak yer alıyor.

Kronik böbrek hastalığının belirtileri ileri aşamalara kadar fark edilmeyebilir. Bu nedenle düzenli sağlık kontrolleri ve kan basıncı ölçümleri önemlidir. İdrar tahlili ve kreatinin tayini gibi basit tetkiklerle böbrek sağlığı değerlendirilebilir.


28 Ağustos 2023, 16:29