Kadınlar Regl Döneminde Sportif Faaliyetlerde Daha İyi Performans Gösteriyor!

Kadınlar Regl Döneminde Sportif Faaliyetlerde Daha İyi Performans Gösteriyor!

Yeni bir araştırmaya göre, sporcu kadınlar regl dönemindeyken daha az hata yapıyor ve daha hızlı tepki veriyor.

University College London (UCL) tarafından yapılan araştırmada, 241 kadının tepki süresi, dikkat, doğruluk ve mekansal bilişleri 14 gün arayla değerlendirildi. Çalışma, regl dönemindeki kadınların top hareket ettirme görevlerinde %12 daha hızlı olduğunu ve öngörü becerilerine ilişkin bir testi geçme olasılıklarının da %25 daha yüksek olduğunu gösterdi.

Araştırmacılara göre luteal aşamada östrojen seviyeleri düşer ve progesteron seviyeleri yükselir. Bu hormonal değişiklikler, bilişsel işlevi engelleyebilir ve reaksiyon sürelerini yavaşlatabilir. Araştırmanın baş yazarı Dr. Flamina Ronca, "Gördüğümüz şey, luteal fazda reaksiyon sürelerinin biraz daha yavaş olduğu ve daha fazla yaralanma vakası gördüğümüz gerçeğiyle örtüşüyor" dedi.

Dr. Ronca, bu bulguların sporcuların regl dönemindeki performanslarını optimize etmelerine ve sakatlanma riskini azaltmalarına yardımcı olabileceğini umuyor. Dr. Ronca "Bu farkındalığa sahip olmak ve vücudunuzda neler olduğunu bilmek aslında sporcular için oldukça rahatlatıcı, çünkü en azından neden daha fazla hata yaptığınıza veya bir şeyin tam olarak doğru olmayabileceğine dair bir açıklamanız var." dedi.

 


10 Haziran 2024, 17:50
Reklam