Sessiz Salgın: Antibiyotik Direnci

Sessiz Salgın: Antibiyotik Direnci

Çağımızın salgını olarak görülen antibiyotik direnci, gerekli önlemler alınmazsa gelecekte ciddi sorunlara yol açacak.

Uluslararası sağlık kuruluşları ve uzmanların yaptığı araştırmalar gösteriyor ki çağımızın sessiz bir salgını var: antibiyotik direnci. 

Bakterilerin çevresinde gelişen değişikliklere uyum sağlamayasıyla ortaya çıkan antibiyotik direnci, bakterinin ilgili antibiyotik karşısında direnç kazanması ve antibiyotiğin dirençli bakterileri öldürememesi anlamına geliyor. Sağlık Bakanlığı’nın konuyla ilgili yaptığı bilgilendirmelerde antibiyotik direncini sağlayan genetik yapıların farklı bakteri türlerine de aktarılması yoluyla bakteriler arasında direncin yaygınlaşmasının da ortaya çıkabileceği aktarılıyor.

Dünyada birçok ülkenin bu konuda adım atmaya başlamış olması ve Dünya Sağlık Örgütü talimatlarına rağmen akılcı antibiyotik kullanımı konusunda dünyada ve ülkemizde gerekli duyarlılığın sağlanmadığını söyleyebiliriz. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanan duyarlılık programları çerçevesinde 2011 yılından bu yana antibiyotik kullanımının yüzde 19 azaldığı belirtiliyor. Ancak bu oranın halen yeterli olmadığı ve toplumun antibiyotik kullanımı konusunda hekim önerilerini harfiyen uygulaması oldukça önem taşıyor.


30 Kasım 2023, 15:01