Aromaterapi

19 Aralık 2023 Sağlık
Aromaterapi
27.10.1976 yılında İstanbul’da doğdu. Orta ve lise öğrenimini Bursa Atatürk Lisesinde tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde lisans eğitimi aldı.96 yılında mezuniyeti ile 1,5 yıl SSK Bursa Bölge Hastanesi’nde klinik eczacılık, sonrasında 15 yıl sahibi olduğu eczanesinde serbest eczacılık yaptı. Aldığı eğitimlerle farmakolojik danışmanlık, fitoterapi ve aromaterapi alanında teorik ve klinik çalışmalar yaptı. Mesleki yaşamı boyunca, Meslek içi sayısız eğitimler aldı, klinik çalışmaları güncel olarak takip etti ve yorumladı. ’Sağlığın korunması ya da iyileştirilmesi’’ için bütüncül yaklaşım ve alternatif-tamamlayıcı tıp uygulamalarını, savundu ve uyguladı. 2007-2013 yılları arasında İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Anne-Bebek Sağlığı Koruyucu Eczane olarak halka eğitim ve danışmanlık hizmeti verdi. 2020-IES University Institute of Pharmacy Bhopal Ayurveda eğitimi aldı. Sivil Toplum Kuruluşları (Meme Der Y.K.Başk.Yrd.-8 yıl), (TÜYÇEV-11 yıl), (BİLSEM-5 yıl) ile Toplum Sağlığı için bilgi ve bilinçlendirme çalışmalarında bulundu. 1.Bölge İstanbul Eczacı Odası Bayrampaşa bölge temsilciliği ve MISEP (meslek içi eğitim programları) komisyonunda görev aldı. 2017 yılı sonunda Klinik Aromaterapi çalışmaları sırasında meslektaşları ve toplum sağlığı adına yapılması gerekenler olduğunu fark edip, Tıbbi Aromaterapi Yağ markası PHYTOIL’i kurdu. Halen; IFPA (International Federation of Professional Aromatherapists) üyesidir ICAN(Clinicalaromatherapynetwork) üyesidir MEMEDER (Meme Sağlığı Derneği) üyesidir Fonksiyonel Tıp Platformu’nda eğitimler vermektedir. Şu ana dek 23 Eczacı odasında ,7 tabip odasında ,30’un üstünde Üniversite etkinliklerinde ve özel eğitimler vermiştir. Access Bars uygulayıcısıdır Karma Astrologdur IES University Institute of Pharmacy Bhopal ile paydaş çalışmalarda bulunmaktadır, evli ve bir erkek çocuğu annesidir.

Fotoğraf: sıran böceklerin bulunabileceği bir nehrin yakınında neem yapraklarını yakan bir adamı gösteren Moğol resmi (© Dr. Sarah Moore, "Bitki Bazlı Böcek Savarlar"ın ortak yazarı)

 

Şifasız hastalık yoktur; irade eksikliğinden başka.

Değersiz bitki yoktur, tanınmamasından başka ..

İbn-i Sina

Aromaterapi; Aromatik(ıtırlı) bitkilerin çeşitli kısımlarından (kök, dal, yaprak, çiçek vb.) doğal yöntemlerle (distilasyon, soğuk press vb.) elde edilen uçucu bitki yağlarını VE bitki sularını, iyileşme, iyi hissettirme ve minör klinik kullanımları için, oral, dahilen, inhalasyon yada deri yolu (penetrasyon) ile daha sık verilen, fitoterapinin özel bir dalıdır.

Aromaterapi, bütünsel olarak sağlıklı ve huzurlu yaşama giden yolda fiziksel, ruhsal ve eterik bedenin şifası için önemli bir tamamlayıcı/alternatif yöntem olarak görülmektedir.

Elbette ki; Şifa yani bütüncül sağlık, kişinin kendine gösterdiği sevgi, saygı, inanç ve sorumlulukla başlar. Bu bilinç olmadan, hiçbir tedavi kişinin yaşam kalitesinin sürekliliğinde belirleyici olamaz.

Unutmayın!

ŞİFA içeriden başlar…

 

Endüstrileşmiş ülkelerde, aromaterapiye olan ilgi, strese bağlı anksiyete, duygudurum bozukluğu, uyku bozuklukları, bazı ağrı şekilleri ve diğer rahatsızlıkları tedavi etmek için, önemli bir artış göstermiştir.

Son birkaç on yıl boyunca, temel araştırmalar deneysel hastalık modellerinde geniş bir bilgi gövdesi sağlamıştır. Her geçen gün Aromaterapi gibi doğal tedavi yöntemlerine ilgi ülkemizde de artmaktadır. Bilimsel referanslar ve kanıta dayalı geleneksel kullanımlarla girişimler, çoğu zaman kolaylıkla birçok rahatsızlıkta faydalı olabilmektedir.

Bitkilerin ürettiği hormonlar diyebileceğimiz uçucu(eterik) yağlar; bitki kendisi ne için üretiyorsa biz de o amaçlı kullanabiliyoruz, zira her şeyde tek bilgi var!

Çiçekler üremek için, polenlerinin saçılması, güzel kokulu yağlar üretirken biz onları güzelleşmek, kokusuyla iyi hissetmek, iyi hissettirmek, karşı cinsi aşka davet(üreme) için kullanıyoruz. Gül, Lavanta, Itır, Misk adaçayı, Ylang ylang yağları gibi…

Ağaç, yarılmış gövde kabuğunu onarmak için onarıcı reçine ile yarasını kapatıyor, biz onları yaramızı sarmak (fiziksel ve ruhsal), cildimizi onarmak için kullanıyoruz. Sandalwood, Mür, Frankincense, Elemi yağları gibi…

Göklere doğru uzanmış dallarında iğne yaprakları ve kozalakları ile maksimum oksijen üretirken salgıladığı uçucu yağını rahat nefes almak için kullanıyoruz. Ağacın üst bölgesinde üretilen yağ, bizim de gövdemizin üst kısmına, solunum organlarına tekabül ediyor. Okaliptüs, çay ağacı, Servi, Ardıç, Çam yağları gibi.

Uçucu yağlar; bitkinin yağda çözünen, terpenik alkol, aldehit, ester, keton vb. bileşenler için kuvvetli fito komplekslerdir.

Ve tabii olarak uçucu yağlar fito kompleks konsantre bileşikler içerdiğinden sabit yağlar ile dilüe edilerek tatbik edilirler. Serbest haldeki yağ asitleri ,mumlar, sterollerden oluşan sabit yağlar ,masaj ve topikal uygulamalarda, uçucu yağların vücuda penetrasyonunda bir araç olduklarından ’taşıyıcı yağlar’ veya ‘baz yağlar ‘olarak adlandırılır.

Örneğin; zeytinyağı, çörekotu yağı, kantaron yağı vb.

Tıbbi hidrolatlar; bu yağlar distilasyon ile elde edilirken yağın altında biriken, bitkinin suda çözünen moleküllerini ve min.%1 oranında uçucu yağ içeren bitki suyudur, güvenlikli aromaterapi dediğimiz dahilen ve haricen çok rahat uyguladığımız bir enstrümandır.

 

Bugün kısa ve net olarak aromaterapi nedir, enstrümanları nelerdir değindik, sırada konu ve endikasyon bazında klinik çalışmalar ile kanıtlanmış içeriklerle buluşacağız…

 

Sağlıklı ve iyi olma yolculuğunuzda sizlere eşlik edebilmek dileğiyle…

Ecz. Özlem PAMUK YILDIZ

Reklam