Günümüzde cilt ürünlerinde sıkça karşılaştığımız hyaluronik asit, dermisin üç ana bileşeninden biri olan bağlayıcı bir glikozaminoglikandır. Ciltte nemlendirici etkisinin yanında eklem sağlığı açısından da rolü büyüktür. Hyaluronik asit, vücut tarafından doğal olarak üretilen ve kemiklerde, bağ dokusunda, kıkırdakta, saç köklerinde ve deride bulunan bir moleküldür.
Hyaluronik asidin dermokozmetik ürünlerde bulunmasının en büyük sebebi suyu çekme özelliği sayesinde ciltte nemlendirici etki yaratmasıdır. Nemlendiriciler başlığı altında hümektan kategorisinde olan bu aktif içerik cilde dolgunluk ve parlaklık kazandırmaya yardımcı olur. Hidrolize parçalanmış hali ile dermise kadar iner, dolgunlaştırıcı volüm sağlayan glikan yapılara katılır, kırışıklık görünümünü azaltır.
Araştırmalar gösteriyor ki hyaluronik asidin;
•Kolajen ve seramitlerle birlikte kullanımı, dermis tabakasının yapılanması ve dolgunlaşması etkisini hızlandıracaktır.
•Gliserin kullanımına dahil edilmesi, gliserinin yüksek konsantrasyonda uygulanmasından oluşan yapışkan hissini azaltacaktır.
•Antibakteriyel özelliği yaraların iyileşmesini hızlandırıyor.
•C vitamini ile oluşturduğu sinerjik etki sayesinde kızarıklık ve renk bozulmalarını gidermek amaçlı da kullanımı mümkündür.
•Mor pirinç özüyle kombinasyonu olumlu sonuçlar doğurmaktadır. Mor pirinç özü, hiyalüronidazı inhibe ederek, hyaluronik maddenin bozulmasını engeller.
•Uzun vadede kullanımı transepidermal su kaybını (TEWL) azaltır.
Uzm. Ecz. Sema UYSAL ZEYBEK
Kaynakça:
✓ Lifang, C. Z. X. (2011). Moisturizing Property of Oligochitosan and Its Application in Cosmetics. Flavour Fragrance Cosmetics, 6, 4
✓ Stern R, Maibach HI. Hyaluronan in skin: aspects of aging and its pharmacologic modulation. Clin Dermatol. 2008;26:106–22.
✓ Meyer LJ, Stern R. Age-dependent changes of hyaluronan in human skin. J Invest Dermatol. 1994 Mar;102(3):385-9.