Cilt olarak tanımlanan deri, en geniş organ olup koruyucu bariyer görevi yapmaktadır. Dış etkenlere karşı direkt temasta olması sebebiyle düzenli bakıma ihtiyaç duymaktadır.
Peki; cilt bakımı nasıl olur ve bakım yaparken nelere dikkat edilmelidir?
Öncelikle dikkat edilmesi gereken nokta, herkesin cilt yapısının kendisine özel olduğu ve her cilt tipi için farklı içerikteki ürünlerin kullanılması gerektiğidir. Yapılan cilt bakımının etkilerini görebilmek için sürdürebilirlik çok önemlidir. Cilt rutininin her gün, aşamaları takip ederek uygulanması gerekmektedir. Bu sayede cilt bakım rutininin etkileri 1 ay içinde gözlemlenmeye başlanır.
Cilt bakım rutini oluştururken cilt tipi analiz edilir. Çatlama, kızarıklık ve mat bir görünüme sahip olan cilt yapısı genellikle kuru cilt tipine aittir. Geniş gözeneklerin bulunduğu ve sebum sebebiyle yağlı ve parlak görünüm çoğunlukla yağlı cilt yapısını temsil eder. Karma cilt yapısı ise ‘T bölgesi’ olarak bahsedilen alın, burun, çene kısmının yağlı; kalan kısımların kuru cilt özellikleri taşıdığı bir cilt tipidir. Kaşıntı, yanma ve kızarıklık şikayetlerinin bolca gündeme geldiği cilt tipi de hassas cilt olarak literatürlerde yer etmiştir.
Cilt tipinin analizinden sonra uygun aktif içeriklerin bulunduğu dermokozmetik ürünlere karar verilir ve rutin oluşturulmaya çalışılır. Rutin, gündüz ve gece rutinleri olacak şekilde 2 başlık altında incelenebilir:
Gündüz Rutini Temizleyici: Gece cildin beslenmesi için uyguladığımız ürünü temizlemek ve gündüz rutini başlangıcını sağlamak için jel veya köpük formundaki ürünlerle cilt temizliği yapılır.
Tonik: Gözenek temizliğinin desteklenmesi açısından tonik kullanımı önemlidir. Genelde su akışkanlığında olan bu ürün pamuğa dökülerek dairesel hareketlerle ya da fısfıs yardımıyla yüze sıkılarak kullanılabilir. Hidrosoller tonik olarak kullanımda yaygın ürünlerdir.
Serum: Cilt tarafından kolay emilmesi sayesinde renk tonu eşitleme, cildi nemlendirme ve anti-aging etkileri bulunmaktadır. Nemlendirici: Her cilt tipi için en önemli aşamalardan biri cildi nemlendirmektir. Uygun bir ürünle nemlendirilen ciltte transepidermal su kaybı (TEWL) seviyesi düşer, stratum korneum hidrasyonu artar. Bu sayede ince kırışıklıklar kaybolur ve ciltte taze bir görünüm ortaya çıkar.
Güneş Kremi: UV ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak için her mevsim mutlaka uygulanması gerekmektedir. Güneş kremi kullanımı sayesinde lekelenmelerin ve kırışıklıkların önüne geçilebileceği kanıtlanmıştır.
Gece Rutini Temizleyici: Gün içinde gözeneklerde biriken kir, yağ ve makyaj artıklarının temizlenmesi için kullanılır. Öncesinde nazik bir şekilde makyajın temizlenmesi gerekmektedir. Tonik ya da Serum: Gündüz olduğu gibi gece rutininde de temizleme sonrası uygulanmalıdır.
Göz Çevresi Bakımı: Hassas deri yapısına sahip olan göz çevresinin de özel bakıma ihtiyacı olmaktadır. Kırışıklıklar, göz altı torba oluşumu ve göz altı morluklarına karşı uygun ürünlerle düzenli bakım sağlanmalıdır. Gece Kremi: Gece boyu cildin ihtiyacı olan nemi verebilmek adına bu adım çok önemlidir. Gündüz olduğu kadar gece de cildi beslemek cilt bariyerini güçlendirmede büyük rol oynamaktadır. Bütün bu aşamaların dışında gerekli olması durumunda haftada 2-3 gün maske veya peeling uygulanması da cilt rutinini tamamlayan unsurlardır.
Ekstra Bilgiler!
Kullanılan dermokozmetik ürünle alakalı alerjik reaksiyonlar ilk kullanımdan itibaren beklenmeyen etkiyle kendini gösterecektir. Böyle bir durumda ürünü cildinizden temizleyip kullanmaya devam etmemelisiniz. Dermatolog veya en yakın eczacıya danışabilirsiniz.
Erkek cilt yapısının kadınlara kıyasla dış etkenlere karşı daha güçlü olması sebebiyle dermokozmetik ürünler genelde kadınlar tarafından tercih edilmektedir. Yine de cilt bakım rutini uygulayan erkeklerde daha az cilt rahatsızlığının ortaya çıktığı ya da halihazırda bulunan rahatsızlığın tedavisinde büyük rol oynadığı gözlenmiştir.
Cilt tipi mevsimsel şartlara ve iklim farklılıklarına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Örneğin, yağlı cilt özelliğine sahip bir cilt, mevsim geçişlerinde kuru cilt özelliği sergilerken; cildimizin bir kısmı hassas cilt özelliği taşırken belli bir bölgesi yağlı cilt özelliğinde olabilir. Bu durumlarda cildin ihtiyacı olan bakımı yapmak faydalı olacaktır.
Dermokozmetik ürünler, kozmetik ürünlere göre farklı kavramlar olup belirli klinik testlerden geçen, içeriği denetime tabi olan ürünlerdir. Dermokozmetik ürünlerin içeriği genelde antioksidan, bitkisel ekstreler, güneş filtreleri, enzimler, vitaminler gibi çeşitli cilt dostu bileşenlerden oluşur.
CİLDİNİ SEV, ONU BESLEMEYİ UNUTMA!
Uzm. Ecz. Sema Uysal Zeybek
Kaynakça:
Goh, C., Wu, Y., Abad-Casintahan, M. F., Tseng, C., Jung, S., Rojanamatin, J., … & Chan, H. N. K. (2022). Expert Consensus On Holistic Skin Care Routine: Focus On Acne, Rosacea, Atopic Dermatitis, and Sensitive Skin Syndrome. Journal of Cosmetic Dermatology, 1(22), 45-54. https://doi.org/10.1111/jocd.15519
Delphine Kerob, Anna Czermanska, Ewa M Karamon, Alain Moga, Guillaume Lecerf, Margot Nioré, Guénaëlle Le Dantec, Caroline Le Floc’h & Jerry Tan (2023) A Dermocosmetic Significantly Reduces the Frequency and Intensity of Facial Skin Intolerability and Sensitivity in Subjects with Skin Intolerant to Skin Care Products and Sensitive Skin, Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, 16:, 1787-1794, DOI: 10.2147/CCID.S418483
Messaraa, C.; Drevet, J.; Jameson, D.; Zuanazzi, G.; De Ponti, I. Can Performance and Gentleness Be Reconciled? A Skin Care Approach for Sensitive Skin. Cosmetics 2022, 9, 34. https://doi.org/10.3390/cosmetics9020034