Cilt Bakımı ve Laktik Asit

13 Ocak 2024 Sağlık
Cilt Bakımı ve Laktik Asit
Ecz. Sema Uysal Zeybek, Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’ni 1992 yılında tamamlamış ve yine Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde yüksek lisansını bitirmiştir. Medipol Üniversitesi’nde Klinik Eczacılık yüksek lisansını yapıp, Medipol Üniversitesi’nde Homeopati eğitimini tamamlamıştır. Etkin Eczacılık Derneği Kurucu üyesidir. 1993 - 2000 Bahçelievler’de Sema Eczanesi’ni açmıştır. Daha sonra 2000 - 2019 Sema Uysal Eczanesi İş Kuleleri’nde eczacılığı sürdürmüştür. 2019 yılında Sema Uysal Eczanesi Nişantaşı’nı açmıştır ve halen orada eczacılık faaliyetlerini sürdürmektedir. Dermokozmetik Okulu ve OTC Okulu'nun kurucusudur. Evli ve iki oğlu bulunmaktadır.

Laktik asit, çok çeşitli endüstriyel uygulamalara sahip, iyi bilinen başlıca organik asitlerden biri olarak kabul edilir. Laktik asitin adı, süt anlamına gelen Latince isminden (lakt) türetilmiştir. Laktik asit esas olarak, probiyotik özelliklere sahip geniş bir faydalı bakteri grubunu ifade eden laktik asit bakterileri tarafından üretilir. Bu bakteri doğada yaygındır ve hem insan hem de hayvanlar için gastrointestinal sistemde (GIT) bulunur ve birçok potansiyel sağlık faydası vardır. Ayrıca bu asit, fermente süt ürünlerinin hazırlanmasında ve salamura hazırlanmasında, şarap yapımında, sebze pişirmede, sosislerde, etlerde ve balık kürlemede büyük rol oynar.

 

Cilt, mikroplar ve epidermis hücreleri arasındaki karmaşık bir etkileşim ağıdır. Sağlıklı ciltte probiyotiklerin zararsız ve hatta faydalı olduğu düşünülebilir. Ancak bazı cilt hastalıklarına, kuru cilt ve hafif AD dahil olmak üzere mikroorganizmaların dengesizliği neden olur. Son zamanlarda yapılan bir dizi çalışma, probiyotiklerin etkilerini ve sağlıklı cilt koşullarının korunmasını incelemiştir ve faydalı olduğu öne sürülmüştür.

 

● Laktik asit, cilt bakımında kimyasal eksfoliyant olarak kullanılan bir alfa hidroksil asittir. Özellikle kuru ve hassas cilt tipleri için peeling yapmak için idealdir. Hiperpigmentasyonu hafifletmek, yaşlılık lekelerini ve sivilce izlerini azaltmak için kullanılabilir.

 

● Laktik asit losyonu, işleyen cildin yüzeyinde biriken ölü deriyi çözerek cilde fayda sağlar. Laktik asit kremlerinin ve losyonlarının çoğu %10'dan az içerir, bu da onları cildi gözle görülür şekilde soyma olasılığı olmayan hafif ürünler haline getirir. Laktik asit vücut losyonu, nasırları ve tavuk derisini (keratosis pilaris) tedavi etmeye fayda sağlar.

● Laktik asit losyonu, gözenekleri tıkayabilecek ölü deriyi temizleyerek sivilceyi azaltma etkisi gösterir.

 

Kaynakça:

● Garg T, Ramam M, Pasricha J S, Verma K K. Long term topical application of lactic

acid/lactate lotion as a preventive treatment for acne vulgaris. Indian J Dermatol

Venereol Leprol 2002;68:137-139

● Hesham A. El Enshasy et al J. Chem. Pharm. Res., 2015, 7(10):729-735

● Jeong, J. H., Lee, C. Y., & Chung, D. K. (2015). Probiotic Lactic Acid Bacteria and Skin

Health. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 56(14), 2331–2337.

doi:10.1080/10408398.2013.834874

Paylaş
Reklam
Reklam