Bu hafta yani her sene olduğu gibi 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası olarak farkındalık faaliyetleri ve bilgilendirmeler yapılıyor. Bireysel ve toplum sağlığı açısından doğru bilgilenmek ve koruyucu sağlığı geliştirmek çok önemlidir.
Lösemi bir kan hastalığıdır.
Damarlarda dolaşan kanın esas yapım yeri olan kemik iliğindeki kök hücrelerde meydana gelen bir bozulma sonucunda “blast” adı verilen hatalı, kötü huylu kan hücreleri yapılmaya başlar ve tüm vücudumuza yayılır. Akut Lenfoblastik Lösemi, kronik lösemi olmak üzere çeşitli grupları vardır. Hastalık Kemik iliğinden çıkarak lenf bezleri, karaciğer, dalak, testisler, akciğer ve beyne yayılabilir.
* Lösemi her yaşta ama en çok 1-6 yaş arasında görülür. Ne yazık ki yeni doğan bebeklerde anne karnında bile ortaya çıkmaktadır
* Kansızlık, solukluk, halsizlik, ciltte morarma ve kırmızı noktalar bunun dışında diş eti kanamaları, dizde, bacaklarda ağrı, nedensiz uzun süren ateş, lenf bezlerinde ve karaciğer dalakta büyüme başlıca belirtileridir.
* Lösemi ve kanser anne, baba veya haladan geçmez, kalıtsal değildir.
* Lösemi bulaşıcı bir hastalık değildir. Maske lösemili hastaları mikroptan korur.
* Lösemi tedavi edilen bir hastalıktır. Tedavisi yaklaşık 3 sene sürmektedir. Tedavide yalnızca ilaçlar %50 başarı sağlamaktadır. Diğer %50 ise hijyen + iyi beslenme ve moraldir.
* Çocuklarda löseminin tedavisi vardır. Ülkemizde tedavi başarı oranı %94’ e ulaşmıştır. Tedavi bittikten sonra da 1 yıl ayaktan sağlık kontrolleri yapılmaktadır
Bu sene 25.yaşını kutlayan Lösemili Çocuklar Vakfı -LÖSEV’ in ve LÖSANTE hastanesinin bu başarıda payı büyüktür. 1990’lı yıllarda Lösemili çocuklarımızın hemen hemen hepsini kaybediyorduk. Ama onlar lösemiden ölmüyorlardı. Enfeksiyon, kanama, bakımsızlık, parasızlık, en önemlisi de umutsuzluktan melek oluyorlardı. Bugün LÖSEV sayesinde ülkemizde lösemiye farkındalık oluştu ve 100 Lösemili hastamızdan 94’ü iyileşmektedir. Lösev’ in hedefi %100 başarıdır.
Bugün LÖSEV - LÖSANTE Hastanesinde, pijamasından kanına, trombositlerine, 6 öğün yemeğinden yurt dışından gelen ilaçlarına kadar her şeyi tamamen parasız karşılıyor.
Lösemi önlenebilen bir hastalıktır. Kanserojenlerden uzak durmalıyız.
Ancak ne yazık ki Lösemi ve kanser hastalıkları da hızla artmaktadır. Lösemi kalıtsal veya bulaşıcı bir hastalık değildir. Tek sebebi özellikle çevremizdeki kanser yapan etkenler yani kanserojenlerdir.
Şunu asla unutmamalıyız ki;
- Doğal ve sağlıklı beslenmemize dikkat edersek
- Spor yapar ve hareketli bir yaşamı seçersek
- Sigara, alkol ve uyuşturucudan uzak durursak
- Düzenli uyur, üzüntü, depresyon, ani ruhsal şoklardan sakınırsak
- TV, bilgisayar ve özellikle cep telefonları ile yayılan radyasyon en az sigara kadar kanser yapan etkenlerdir. 16 yaşından önce ve günde 2 saatten fazla bu cihazları kullanmazsak
Lösemi ve kanserden korunabiliriz.
Beslenmede, mutfağımız için yaptığımız alışverişte kendimiz ve çocuklarımız için özenli ve bilinçli seçimler yapmalıyız. Çoğu paketli, hazır ürünler olarak market raflarında çoğalan sözde gıdalardan uzak durulmalı:
- Gazlı Tüm İçecekler (Kola, Gazoz, Yapay Soda vb.)
- Mısır Şurubu ile Üretilen Bütün Gıdalar Tatlılar
- Çin Tuzu ve Kimyasal Madde Katkılı Şeker, Çikolata Gofret, Sakız ve Mısır Gevrekleri
- Boyalı ve Suni Şekerli Yoğurtlar, Sütler
- GDO’lu Şekerler Tohumlar Yağlar
- Topraksız Sera Yöntemi ile Mevsim Dışı Üretilen Meyve ve Sebzeler
- Kimyasal Ketçap Mayonez ve Soslar
- Trans Yağlar (kızartmalar ve uzun süreli kullanımları)